02/02/12 18:24
(http://www.klassa.bg/)

Повече пари за здравеопазване, ако се увеличат вноските

България отделя най-малко средства за здраве на глава от населението и за да се промени тази зависимост, трябва да се увеличат здравната вноска или данъците. Това заяви вчера пред bTV здравният министър д-р Стефан Константинов. Според него друг вариант бил пари да бъдат извадени от друг сектор. По думите му за парите, които дават държавата, данъкоплатците и здравноосигурените, здравеопазването ни е прилично. В отговор на въпрос за съществуването на здравната каса в този й вид, Константинов заяви, че на сегашния етап, в трудна кризисна ситуация, няма друга алтернатива. Добре е още от първия ден на следващия мандат да се даде избор на хората къде да се осигуряват, посочи здравният министър. Според него този избор не е даден на хората по време на това управление, тъй като ситуацията е трудна, кризисна и парите са малко.
Мнението на Константинов обаче не срещна разбиране в опозицията. Зам.-председателят на здравната комисия в парламента Евгений Желев оцени като неразумно вдигането на здравните вноски в условия на криза. “По принцип нашите здравни вноски са сред най-ниските в Европа, а здравеопазването е скъпо занимание, ако не и най-скъпото, така че има логика в това. И ние неслучайно през 2008 г. я увеличихме с два процента. Въпросът е кога и дали могат да се съберат тези вноски, кой ще ги плаща? В момент на криза това явно е неразумно“, коментира пред в.“Класа“ народният представител от БСП.
Подобно е и становището на другия зам.-председател на комисията по здравеопазване в Народното събрание Ваньо Шарков. „Едното от нещата, които трябва сега да се правят, е да не се пипа осигурителната и данъчната тежест, за да не се оказва пряко негативно въздействие върху българските граждани. На второ място не можеш да говориш за вдигане на здравноосигурителната вноска, без да имаш ясен анализ на сегашното състояние и без да посочиш конкретни причини за вдигане на здравноосигурителните вноски“, заяви депутатът. Относно децентрализацията на здравната каса Ваньо Шарков припомни, че това е една от идеите, заложени в предизборната програма на управляващите. Децентрализация няма, напротив – има още по-сериозна централизация при насочването на финансовите средства, констатира народният представител.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване