02/02/12 22:47
(http://e-vestnik.bg/)

Путин търси алтернатива на големия протест в събота

Плакат срещу Путин на митинга на 24 декември. Снимка: ридус

Опозиционно шествие под наслов “За честни избори” в Москва и другите големи градове на Русия е насрочено за 4 февруари. Организаторите се надяват заявените петдесет хиляди участници да образуват процесия, дълга един километър, отбелязва “Комерсант”.

Полицията ще отцепи района отвсякъде, а в тълпата ще действат цивилни агенти. Шествието ще приключи с митинг на Блатния площад и стремежът на оргкомитета е да го направи максимално кратък - синоптиците обещават в събота минус 19 градуса, пише вестникът.

Резолюцията на шествието е почти същата като на митингите след парламентарните избори през декември. Тя съдържа искане да бъдат освободени политзатворниците и несправедливо осъдените в Русия. Участниците настояват председателят на ЦИК Владимир Чуров да бъде пратен в оставка, а изборните резултати - анулирани.

Накрая, всички граждани ще бъдат призовани “да не дават нито един глас” на премиера Владимир Путин - кандидат-президент в изборите на 4 март, и да се запишат като наблюдатели на предстоящия вот за държавен глава.

До снощи (сряда - б.р.) за участие в митинга се бяха записали 26 хиляди души във Фейсбук и още 8100 - в социалната мрежа ВКонтакте. Всевъзможни митинги и шествия са планирани за 4 февруари в 82 града на Русия, добавя “Комерсант”.

Трийсет хиляди души се канят да съберат организаторите на алтернативен митинг същия ден на московския булевард “Сахаров”, информира “Росийская газета”. Потенциалните участници в него също не са съгласни с резултата от парламентарните избори, спечелени от управляващата партия “Единна Русия”. Те обаче не желаят да митингуват заедно с комунистите и националистите, пояснява руският официоз.

“Ако нашият интелектуален елит е готов да се преструва, че на шествието няма да се усеща оная кафява миризма, обикновените хора според мен не са склонни на такива компромиси”, заявява за изданието руският бизнесмен и политик Константин Боровой, член на оргкомитета и по думите му спонсор на проявата. Участие в алтернативния опозиционен митинг са заявили според Боровой “мнозина известни хора и едри предприемачи”.

Руски медии съобщиха тези дни за още един митинг в Москва на 4 февруари - акция в подкрепа на Путин, замислена като противовес на опозиционните протести. Според техни източници служители от бюджетния сектор били принуждавани да участват в проявата. Предизборният щаб на Путин и московското кметство обаче увериха, че нямат нищо общо с нея.

“Руското патриотично движение трябва да се интегрира във властта”, заявява в “Известия” вицепремиерът Дмитрий Рогозин, основател на организацията Конгрес на руските общности. Рогозин дава висока оценка за статията на Путин по етническия въпрос в Русия, публикувана преди седмица - “безпрецедентно събитие (…) с дългосрочни позитивни последици” за развитието на руската държавност, както го нарича.

Закономерност е според автора, че “в критични за Отечеството моменти властта в Русия винаги се обръща към руския народ”. Царската династия Романови обаче закъсняла да потърси народната подкрепа и “резултатът бе, че Русия бе връхлетяна от катастрофа”.

Рогозин припомня и победата на Съветския съюз във Великата отечествена война, когато “пропагандната линия на политическото и военното ръководство започна (…) открито да апелира към патриотичните чувства на руските хора”.

Днес е поредният критичен момент за Русия, твърди Рогозин. “Американските дейци не се притесняват да кроят планове за хегемония. Започнала е нова подялба на света и борба за ресурси”, пише той. Очевидно е според автора, че “слаба Русия ще стане следващата жертва на бързо полудяващия свят”, който “тачи само силата” - “грубата, въоръжената, физическа сила”. За да не бъде “изнасилена и ограбена”, Русия трябва да хвърли всички усилия за “укрепване на националното единство”, “възраждане на своята икономическа и военна мощ” и “реанимация” на родната наука.

Онези сили в Русия, които се опитват “да разклатят политическата лодка”, не се прицелват в алчната и нагла бюрокрация, ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване