02/02/12 18:16
(http://www.klassa.bg/)

"Росатом" не убеди Сърбия да участва в АЕЦ "Белене"

Министърът на инфраструктурата и енергетиката на Сърбия Милутин Мърконич заяви в Белград, че страната му имала "голям интерес" да участва в руско-българския проект за строителство на АЕЦ "Белене", съобщи ИТАР-ТАСС. Въпросът бе обсъден в Белград на среща със зам. генералния директор на руската държавна корпорация "Росатом" Кирил Комаров. Според ИТАР-ТАСС обаче на срещата не се е споменавало влизането на Белград в проекта като акционер.
Мърконич изтъкна, че въпреки действащия до 2015 г. мораториум за строителство на ядрени обекти в Сърбия, страната разполагала с достатъчен брой висококвалифицирани специалисти в тази област, чийто опит можел да бъде полезен при строителството на "Белене".
Засега това е пореден неуспешен опит да се убеди Сърбия да се включи в проекта, след като премиерът Бойко Борисов се опита да започне собствени преговори с Белград м.г. Идеята бе Сърбия да се включи като акционер с между 1% и 5% в проекта, както го направиха вече финландската Fortum (1%) и френската Altram (1%), които имат и опция да увеличат дяловете си до 25%. Неуспешни бяха и опитите на Борисов да убеди Хърватия и Македония да се включат в проекта, като засега не е ясно дали делегацията на "Росатом" ще преговаря и с тях.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване