02/02/12 22:44
(http://e-vestnik.bg/)

Ще се променят ли границите на Балканите?

в. Утрински весник

Задава се нов кръг на промяна на границите на Балканите, твърди германският Институт за международни въпроси и сигурност в Берлин в анализ, подписан от сръбския анализатор Душан Релич. Според него Македония, Косово и Босна и Херцеговина са нестабилни общества, които отново са заплашени от етнически и политически конфликти. А тъй като досега промяната на границите в региона бе следствие от подобни конфликти, може да се очаква, че евентуалната нова ревизия на границите може да бъде съпроводена с насилие.

Въпреки че тази черна прогноза за събитията в региона, по всичко изглежда, е свързана със сръбските искания за подялба на Косово, все пак тя е сигнал за тревога и за Мекедония след последните събития в Струга, разбили илюзията, че времената на междуетническите конфликти са далеч от Македония. Според анализа картата най-вероятно ще бъде променена в триъгълника между Косово, Албания и Западна Македония, с оглед на това, че голямото мнозинство от албанците, които живеят там, са за обединяване в една държава.

На това мнение са 81 процента от албанците в Косово, 66 процента в Македония и 63 процента в Албания. Твърди се, че лично американският посланик в Тирана е попречил през 2009 г. на Сали Бериша да прекрати публичните призиви за обединяване на албанците. Сега обаче третата по сила и най-бързо растяща партия в Косово (Самоопределение) поставя тази цел като първа в своите искания, а сърбите в Северно Косово отказват да бъдат малцинство в новата държава, което е предпоставка за нова криза.

Противно на разпространеното в Македония убеждение, че съдбата на Босна и Херцеговина е много по-неизвестна от нейната, в анализа се твърди тъкмо обратното. За разлика от Босна, където според анализа трите държавотворни народа говорят един и същи език и има етнически смесени бракове, в Македония и в Косово етническите общности живеят паралелно и говорят на различен език.

Вместо двете общности да се свържат икономически, областите с албанско население в Македония се обръщат към Албания, за да създадат икономически, културно и етнически хомогенна област. Демографските тенденции при двете общности също не са в полза на единството в Македония, се казва в анализа.

В резултат на това разделянето на Косово може да засили албанския сепаратизъм в Македония, а идеята, че разделянето по етническа линия може да донесе по-добри перспективи от постоянното напрежение в отношенията с албанската общност, може да намери привърженици и сред македонците в страната. “Националконсервативният премиер Никола Груевски работи упорито за създаване на “антична македонска идентичност” на държавата, което може още повече да увеличи растящото отчуждаване между албанците и македонците”, се казва в анализа заедно с оценката, че такава концепция не оставя възможност на албанците да се идентифицират с нея.

В отговор те строят паметници на своите национални герои, които са копия на паметниците в Тирана, и ако тази пропаст продължи да се задълбочава, може да доведе македонската държава до ръба. Решението, което се предлага в анализа, предизвиква тревога, защото внушава, че може би е по-добре да се ревизират границите, тъй като политическата цена за тяхното запазване може да се окаже много по-висока.

“Може да се окаже, че политически ще струва по-скъпо и ще бъде контрапродуктивно за Запада да продължи да дава отпор на автохтонните движения в Западните Балкани. Може да се окаже по-логично използването на възможността за политическо споразумение между албанците и сърбите в Косово чрез дискретна дипломация.

Политическият мениджмънт на границите със сигурност ще коства по-малко човешки животи, по-малко бежанци и по-малко военно присъствие, отколкото демагогското отричане на тази опция”, се твърди в анализа, предназначен преди всичко да повлияе на позицията на международната общност за Косово, макар че неизбежно ще се отрази и на виждането за Македония. Общият извод ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване