02/04/12 10:39
(http://radiomilena.com/)

Изстраданият филм на Христо Мутафчиев, сниман в Бургаско, тръгва по кината

Изстраданият филм на Христо Мутафчиев „Миграцията на паламуда” на Людмил Тодоров, който е и негов сценарист, най-сетне е готов. На 6 февруари е официалната премиера в кино „Люмиер”, а ще тръгне по екраните през март. В края на снимките на лентата – през октомври 2010 г., шефът на Съюза на артистите в България бе повален от инсулт и това забави завършването на проекта. За щастие не се наложи филмът да бъде дозаснет. Тогава екипът на Бургаската болница направи всичко необходимо да стабилизира състоянето на актьора. Правителственият самолет беше изпратен до Бурас, за да бъде откаран за лечение до София.

В „Миграцията на паламуда” участва незабравимият Велко Кънев и екипът посвещава премиерата на него. Лентата ще бъде показана и в рамките на 16-ия международен София филм фест.

Филмът на режисьора на „Любовното лято на един льохман”, „Емигранти” и „Шивачки”е съвременна комедия, която се вглежда в живота на хората извън големите градове.

Той разказва за двама бащи (Христо Мутафчиев и Стефан Вълдобрев) и техните синове (Владимир Зомбори и Никола Стоянов), които се борят с трудния живот на село „като прасета с тикви“.

Начините за оцеляване на тандемите са парадоксални и много комични. Когато в края на филма те стигат точно там, откъдето са тръгнали, разбирай – до никъде, вместо с униние, те се изпълват с упование и сила, защото са заедно, защото се подкрепят и обичат. И обобщават философски, защото „миграцията на паламуда от Черно море в река Янтра е факт, и догодина в реката „ще бъка от паламуд”.

„Миграцията на паламуда” е филм за човешката надежда, колкото и нелепа да изглежда тя понякога. Почти изцяло е заснет под открито небе. Основните му локации са пътищата и селата край Габрово, градовете Царево и Поморие, магистралата София-Бургас.

„Филмът е светъл, ведър, ефирен. В него отсъстват клишетата на съвременното българско кино – убийства, корупция, наркотици, насилие, предателства, отмъщения, проституция. Няма го дори клишето за голямата любов. Творбата ми се вглежда в живота на хората извън големите градове. Тяхното светоусещане рядко се вмества в изградените от нас стереотипи за съвременна България“, казва режисьорът.

Във филма участват още Стефан Вълдобрев, Владимир Зомбори, познатият ни от „Тилт“ и сериала „Под прикритие“ Александър Сано, Гергана Стоянова, Кенуъд Хил и Ицхак Финци. Зад камерата е опитният Рали Ралчев. Художник е Емил Атанасов, изпълнителен продуцент – Владо Шишков, предаде Burgasews

Bookmark/FavoritesSvejoGoogle BookmarksDeliciousStumbleUponFacebookСподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване