02/05/12 17:24
(http://www.klassa.bg/)

10% ръст на румънски туристи у нас чакаме през 2012 г.

10% повече румънски туристи в България се очакват през настоящата 2012 г., коментира заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов по време на среща във Велико Търново. Старата столица домакинства двудневен форум на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, Българския съюз по балнеология и СПА туризъм и Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация.
Преди две години България е била презентирана като туристическа дестинация за Румъния. В резултат на това е отбелязан ръст на туристите с 4,6%. Всеки четвърти чуждестранен турист в страната ни през 2011 г. е бил румънец. Курортите ни са били посетени от 980 400 граждани от северната ни съседка, стана ясно след срещата на румънски и български туроператори във Велико Търново.
Със специален уикенд пакет ще привличаме туристи в старата българска столица. Той ще включва уникалния звуково-светлинен спектакъл, който ще се провежда всяка събота. Кметът на Велико Търново Даниел Панов съобщи, че по време на априлското изложение „Културен туризъм“ се предвиждат съвместни уъркшопове, на които се очаква да бъдат подписани двустранни договори за сътрудничество. Близо 100 хил. са румънците, посетили старата столица през 2011 г., което представлява 27% от чуждестранните туристи.
Около 8% е ръстът на туристите в зимните ни курорти, заяви заместник-председателят на Българската туристическа камара Евелин Виденов пред агенция „Фокус“ и допълни, че това според него ще донесе 10% повече постъпления. По данни на камарата през последните години броят на чуждите посетители е постоянен. Според експерта конкуренция в зимния туризъм могат да ни бъдат само някои курорти в Сърбия и Хърватска.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване