02/05/12 22:30
(http://e-vestnik.bg/)

Влади Въргала: Няма народ на земята, който да не може да бъде манипулиран

Всеки български филм е обречен на смърт при сегашното разпространение, казва актьорът и продуцент

Влади Въргала. Снимка: от продукцията

Актьорът Влади Въргала след 8-годишни усилия като продуцент и сценарист направи филма „Операция “Шменти капели”. За него зрителите казват „Той е като „Мисия Лондон”, ама по-хубав”. Въпреки това „Шменти капели” не можа да достигне зрителския успех на „Мисия Лондон”. Какви са причините за това и кога в България „ще се оправим”, разказва самият автор на филма.
Една комедия за това, което стана пред очите ни, без ние да го разберем… Един филм за нашето време и неговите престъпления… Така Влади Въргала описва „Операция “Шменти Капели”, за чиято направа дава всичко – време, пари, жилището си, което ипотекира. Игралният филм, разказващ българския Преход чрез пъстра мозайка персонажи, изиграни от добри актьори, не изпадна от бокс офиса до края на януари, три месеца след излизането си.
„Този филм не е препоръчителен за лица, занимаващите си професионално с българско кино, дължат пари или такива, които разбират от политика и футбол. На останалите шест човека пожелавам приятно гледане!“, се казва в началото на „Шменти Капели”.
Спекулациите около филма бяха много, включително заради кредит от Корпоративна търговска банка, който с други, вече сключени заеми, спомага за довършване на филма. Добре познатият още от студентската програма „Ку-Ку” актьор разказва, че споразумението е чисто икономическо. А цялостните негови и чужди средства за реализиране на филма според думите му са много. Споделя само, че сумата е седемцифрена. Както и че клаузите, които трябва да се подпишат за излъчване в кината, са пагубни за един нов филм.

- Много трудно успяхте да намерите време за това интервю. Защо графикът ви е толкова натоварен?

- Просто в момента трябва да се занимавам с доста неща, за да мога да оцелея. Много неща ме принуждават. В момента трябва да създам визия за сериала за ТВ 7, с която водим преговори. Моите мисли за сериала са много сериозни, от гледна точка на това, че когато ти окажат доверие да направиш първия сериал на една телевизия, трябва да съзнаваш отговорността, която поемаш. Едно е да правиш нещо, от което ти си понасяш евентуалните негативи, друго е да си ангажиран с нечий авторитет.

Влади Въргала в сцена от филма. Снимка: от продукцията

Трябва да се занимавам с доста други неща, да снимам рекламни клипове, да поемам монтажи на други филми и още доста странични дейности, с които да мога да оцелея. Защото реално, след като създадох „Шменти Капели”, трябва да си плащам допълнително.

- За какво?

- Без да коментирам детайли, тъй като това е търговски договор от две страни, може да ме санкционират, ще кажа, че за създателите на филм остават по-малко от 10 %, освен това плащаме наем на кино машините. Още в началото оставаш с 10 % от приходите, от тях трябва да отделиш и за реклама. Една рекламна кампания не може да струва по-малко от 200 хиляди лв., от които много неща са на бартер, но трябват поне 100-120 хиляди лева. Ако кината бяха проявили ангажираност да съдействат за рекламата, филмът можеше да задмине филми като „Карибски пирати”. Казвам го съвсем отговорно.

- Излиза, че няма добра възвращаемост при един филм, дори да е гледан?

- Би могло да има възвращаемост, ако имаше разпределение 50 на 50 процента. Разпределението обаче е такова, че всички разходи са за сметка на автора- за абсолютно всичко, свързано с реклама.

- Възможно ли е?

- Не само е възможно, а е така. А рекламата, която направихме, дори не беше допусната ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване