02/05/12 18:46
(http://www.klassa.bg/)

Глобяват 11 фирми с над 420 000 лв. за непочистени пътища

Агенция „Пътна инфраструктура” (АПИ) ще глоби с повече от 424 хил. лв. 11 от фирмите, отговарящи за зимното почистване на републиканските пътища. Това съобщиха вчера от пътната агенция. Санкцията се налага след проверка за свършената работа за ноември и декември. Санкционираните фирми са ангажирани с поддържането на републиканската пътна мрежа в 10 областни пътни управления – Благоевград, Велико Търново, Плевен, Пловдив, Разград, Русе, Сливен, Търговище, Ямбол и Перник.
Резултатите от проверката за работата на снегопочистващите фирми за януари тази година ще бъдат готови в началото на март.
“Най-големи проблеми по време силните снеговалежи през януари имаха фирмите в област Перник. Но навсякъде имаше дребни пропуски, за които фирмите знаят, че ще бъдат санкционирани“, заяви шефът на АПИ Лазар Лазаров.
Силните валежи – от сняг на запад и от дъжд в Централна България, доведоха до сериозни проблеми и вчера. В 18 ч бяха затворени абсолютно всички ГКПП-та за Румъния, спряха и фериботите заради код „оранжев“ в северната ни съседка.
Заради обилните валежи и снеготопенето в областите Кърджали и Смолян има опасност от наводнения. В общините Златоград и Неделино бе обявено бедствено положение. В резултат на обилните валежи има свличания на земни маси и затваряне на пътища. До редакционното приключване на броя бе откъснат републиканският път Неделно–Златоград заради срутване на голяма подпорна стена. Десетина села в този район са изолирани заради свлачища. Обърнал се тир с опасен товар блокира движението в Разградско.
В Западна България за днес е обявен „оранжев“ код за обилни снеговалежи. Очаква се снежната покривка в тези райони да нараства чувствително днес и утре.
Силният снеговалеж в столицата вчера сутринта предизвика сериозни проблеми и за колите на градския транспорт, и за леките автомобили. Обилният сняг покри изключително бързо ключови булеварди и предизвика затруднения. Това наложи пренасочване на техника на АПИ за почистване на улиците в града. Техника на АПИ пое почистването на Южната дъга и още няколко големи булеварда. Пътят до Витоша бе затворен за няколко часа, а след това бе отворен, но автомобилите задължително трябваше да са с вериги.
„Много съм благодарна на министър Лиляна Павлова, която пренасочи техника, за да помогне, защото ситуацията наистина е тежка“, коментира пред БНР и кметът Йорданка Фандъкова. Тя прогнозира, че предвид тежката обстановка, която се очаква днес и утре в София, е възможно да има затваряне на булеварди, за да не се пречи на почистващата техника.



Синоптиците поискаха допълнително средства

Ако не получим допълнително финансиране, има риск да спрем да работим. Това каза в събота пред „Дарик“ шефът на НИМХ към БАН Георги Корчев.
„И към момента, както беше и миналата година, не можем да платим три месечни заплати на служителите си“, обясни той. Според него, за да работят в нормални условия, метеоролозите у нас се нуждаят от около 800 хиляди лева на година. 25 000 лева е годишната издръжка на станциите на върховете Мусала, Мургаш, Черни връх и Ботев. Средната заплата на синоптиците у нас пък била около 550 лева на месец.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване