02/05/12 18:01
(http://www.klassa.bg/)

Държавата ще стимулира кредитирането с три мерки

Българите с ниски доходи ще могат да получават кредити, обяви премиерът Бойко Борисов в интервю за БНТ. До 10 дни Министерството на финансите ще разработи три мерки, с които да се облекчи отпускането на кредити за хора с нисък доход. С мерките ще се помогне на хората, които искат да вземат кредити, но получават под 400 лева. Мисля, че ще бъдат интересни за вас, заяви Борисов. От финансовото министерство са потвърдили думите на премиера, съобщиха електронните издания. Експертите обаче все още не могат да дадат по-конкретна информация, но отрекоха да става дума за държавни субсидии, написа “Труд”.
„Кредитирането, както за хората с по-ниски доходи, така и за останалите граждани е работа на търговските банки. Не виждам финансовото министерство каква роля ще има точно. При нормални пазарни отношения банката прави преценка на риска дали кредитополучателят може да връща своите заеми. Освен това финансовите институции поставят минимални изисквания за нетни доходи и ако това изискване не се изпълнява, не се отпуска заем”, обясни икономистът Димитър Чобанов пред “Класа”. Ако не бъде предложена някаква държавна гаранция или подкрепа, подобни мерки трудно биха били приложени успешно на практика. А ако има някакви гаранции, то идеята се превръща в популистки ход, категоричен бе експертът. По думите му от подобни мерки икономически смисъл няма, по-скоро това ще е някакъв вид социална помощ.
Припомняме, че в началото на годината финансовият министър Симеон Дянков заяви, че една от първите задачи тази година е лихвите да паднат, за да върви по-добре икономиката. Идеята банките да намалят лихвите съвсем не е нова, а от края на 2009 г., когато финансист №1 си беше поставил цел за спад от 3 на сто за ставките по заемите. Банките от своя страна не реагираха добре, като председателят на Асоциацията на банките у нас Левон Хампарцумян бе категоричен, че лихвите през 2012 година ще се запазят близо до сегашните си нива. Лихвите в една пазарна икономика се диктуват от пазара, а не от БНБ, нито от Министерството на финансите, категорични бяха финансовите мениджъри.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване