02/05/12 22:24
(http://e-vestnik.bg/)

Каква съдба очаква Медведев?

Росбалт

Дмитрий Медведев в иновационния център “Сколково”. Снимка: официален сайт

Ако президентските избори в Русия приключат благоприятно за Владимир Путин, Дмитрий Медведев ще има доста добри шансове да стане министър-председател. Това е мнението на експерти, потърсени от наблюдател на Росбалт.

Ще припомним тук обещанието на Путин да предложи Медведев за премиер на федерацията, направено пред конгреса на “Единна Русия” (ЕР) от 24 септември м. г., когато партията излъчи самия него за президент. Путин впрочем обвърза тогава бъдещото премиерство на Медведев с евентуалния резултат на ЕР, чиято кандидатска листа в изборите за Държавна дума склони да оглави сегашният държавен лидер.

“Сигурен съм, че “Единна Русия” ще победи и, намерил опора в общонародната подкрепа, Дмитрий Анатолиевич ще успее да формира нов, ефективно действащ, млад, енергичен управленски екип, ще оглави правителството на Руската федерация, за да продължи работата по модернизиране на всички страни от нашия живот”, заяви Путин тогава.

Изборният резултат, както знаем, се оказа нееднозначен. Формално ЕР спечели вота, получи дори квалифицирано мнозинство в Думата. От друга страна, изборите предизвикаха масови протести срещу фалшификациите при броенето на гласовете.

“Путин ще изпълни обещанието си да назначи Медведев за премиер на своя кабинет”, заяви пред Росбалт политологът Глеб Павловски. В противен случай според него “ще има много голям политически скандал”.

“Въпросът всъщност е друг: ще може ли Медведев да се справи с тази задача?”, отбеляза Павловски. “След президентските избори Путин ще бъде отслабена фигура и ще е необходимо да се формира силно правителство”, прогнозира той, поставяйки под съмнение възможността Медведев да създаде подобно “силно правителство, независимо от Путин”.

“На какво ще се опре правителството на Медведев, ако Путин спечели? На отслабената “Единна Русия”, която вече почти не съществува извън Думата?”, пита се политологът. “Тази задача изисква да се води независима линия, каквато Медведев не води”, констатира той.

Твърде е вероятно Медведев да стане премиер, ако Путин спечели президентските избори, смята и аналитикът Алексей Макаркин. Той припомни, че има и “неформални, дори огласени вече договорености по въпроса”.

“Ако бъдат нарушени оповестените договорености, това ще е доста силен удар за днешния управляващ режим. Защото и самият режим до голяма степен се крепи върху една система от неформални споразумения, а и на това, че щом се стигне до някаква договореност, тя се спазва”, твърди политологът.

“Не се ли спази тази уговорка, ще бъде създаден прецедент, който може зле да се отрази на бъдещите кадрови, а и на други решения”, каза Макаркин.

По думите му, “ако участниците в днешната политическа система в Русия изгубят доверие сред собствения си кръг, това ще я направи още по-уязвима, отколкото е днес”. Още повече че “Медведев не прави днес нищо, което би дало на Путин основание да разтрогне договорките между двамата”.

Подобен бе и коментарът на Вячеслав Никонов, президент на фондация “Политика”, депутат от “Единна Русия” в Държавната дума. “Няма никакви намеци, че Медведев няма да оглави кабинета, ако Владимир Путин бъде избран за президент”, заяви той пред Росбалт. Никонов отново припомни, че “Владимир Путин доста категорично го заяви на конгреса на “Единна Русия” в края на миналата година”.

По-нататъшната съдба на Медведев според Никонов “ще зависи и от съдбата на администрацията на Путин, и от икономическите перспективи на Русия, и от това доколко ефикасно ще решава основните проблеми на страната оглавеният от него кабинет, а също и от нивото на собствения му рейтинг”.

“Самият Медведев, както сочат репликите му, също няма намерение да напусне политиката, не си затваря възможността отново да се кандидатира за президент след 6 или 12 години”, изтъква Никонов. Съответно “Медведев все така остава влиятелна политическа фигура и ще остане такава, ако Путин бъде избран на президентския пост”, смята той.

Твърде е вероятно Медведев да бъде назначен ...

Публикувана на 02/05/12 22:24 http://e-vestnik.bg/13844/kakva-sadba-ochakva-medvedev/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване