02/05/12 18:07
(http://www.klassa.bg/)

Китай се възползва, за да прави масови инвестиции

Китайските компании купуват все повече предприятия в Европа в най-разнообразни сектори като водоснабдяване, енергетика или луксозни яхти. В разгара на дълговата криза тези инвестиции са далеч по-атрактивни от държавните облигации, съобщи АФП.
Масовите покупки се извършват единствено въз основа на критерии за рентабилност, а не в определени сектори и отговарят на стремежа на Пекин да разнообрази портфейла от китайски активи в чужбина. Въпреки влошаването на икономическите перспективи в зоната на еврото преките инвестиции на Китай в Европа са скочили повече от двойно през 2011 г. и са достигнали 6,7 милиарда долара.
В този период на голямо икономическо и финансово напрежение положително има изгодни сделки за китайските компании, които разполагат с големи ликвидности, смята анализатор от агенцията „Глобал инсайт“ в Пекин.
„Сани“, китайският гигант за строителни машини, обяви преди седмица, че купува „Путцмайстер“ – върха на германската технология в тази област - за около 500 милиона евро според източник, запознат със сделката. Няколко дни преди това китайският суверенен фонд CIC, разполагащ с близо 410 милиарда долара, съобщи, че е придобил дялове от британската „Теймс уотър“.
Пак през януари холдингът „Шандун хеви индъстри“ даде съгласието си за закупуване на 75% от италианския строител на луксозни яхти, затъналия в дългове „Ферети“.
Тези фирми подписаха стратегически за тях контракти, но не "компанията Китай" определя цялата стратегия, обяснява Марк Уилямс, икономист от „Кепитал икъномикс“ в Лондон.
Повечето от последните покупки, направени от Китай, приличат на придобивките на който и да било голям инвеститор, изтъква той.
Китайските предприятия, които се сблъскват с все по-ожесточена конкуренция на вътрешния пазар, търсят изгодни възможности другаде. Така те се възползват от необходимостта някои европейски държави да попълнят касите си, какъвто бе случаят с „Чайна Три Горджис“, която през декември придоби 21,35% от „Енержиас де Португал“ за 2,7 милиарда евро.
Китайският гигант в морското фрахтоване „Коско“, който вече оперира на два терминала на пристанище Пирея в Гърция, също проявява интерес да разшири бизнеса си в тази страна на ръба на фалита. Китайските покупки са улеснени от нисколихвените заеми, предлагани от държавните банки. Общата стойност на китайските придобивки обаче остава далеч под тази на други икономически сили като САЩ или Япония.
Заедно с Хонконг Китай вероятно е инвестирал около 40 милиарда долара в Европа от 2007 г. досега, но това представлява едва 1-2% от всички чужди инвестиции на този континент.
През ноември китайският министър на търговията Чън Дъмин съобщи, че предстои изпращането на делегация инвеститори в Европа. Някои европейски страни са изправени пред дългова криза и се надяват да обменят активи срещу ликвидности. Затова ние ще насърчим още повече китайските предприятия да купуват европейски, каза Чън.
Китай, чиито валутни резерви вече са около 3200 милиарда долара, иска също да участва в европейския фонд за оказване на помощ, за да помогне на държавите от ЕС, изпаднали в затруднения, но още не е поел никакъв конкретен ангажимент.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване