02/05/12 22:23
(http://e-vestnik.bg/)

Неочакваните партньори - защо се сближават Турция и иракските кюрди

Ройтерс

Кюрдски войници арестуват терорист в Киркук. Снимка: ЕПА/БТА

Политическите промени в Близкия изток и общите икономически интереси сближават два неочаквани партньора; изгряващата сила Турция и анклав, чието име турските лидери рядко се осмеляват да споменат - Кюрдистан - полуавтономния регион в Северен Ирак.

Анкара има солидни политически и търговски връзки с иракските кюрди, докато външната й политика на “нулеви проблеми със съседите” се усложнява вследствие на въстанията в Сирия, обтегнатите отношения с Багдад и съревнованието с Иран. Лидерите на иракските кюрди също разбират, че в един

нестабилен регион, в който има конфликти на религиозна основа, заплашващи да нарушат деликатния политически баланс в Багдад, тяхната територия, която произвежда петрол и няма излаз на море, има нужда от съюзник сред съседите си.

Турция, която е една от най-бързо развиващите се икономики в света, може да бъде техният най-добър шанс. “Можем да го наречем ключово приятелство, защото Турция има важен статут заради местонахождението си и ролята, която играе в международната общност”, каза Фалах Мустафа Бакир, директор на дирекцията по външните работи на Кюрдистанското регионално правителство (КРП).

“Турция е важен партньор на Ирак по принцип, но също и на кюрдския регион по отношение на търговията на едро и на дребно”, каза Бакир наскоро в интервю за Ройтерс. “Сигурен съм, че Турция ще има възможността да стане важен или основен партньор на КРП, но също и на Ирак”.

Големите въпроси обаче остават, сред които присъствието в Северен Ирак на Кюрдската работническа партия (ПКК) - бунтовническа група, чиято 27-годишна въоръжена борба за автономия на кюрдите в Турция отне живота на 40 000 бунтовници, войници и цивилни.

На турските лидери не им харесва идеята за възникването на кюрдска държава в Северен Ирак, защото те се опасяват, че това може допълнително да стимулира вече изнервените кюрди точно от другата страна на границата в Турция.

По време на знаменателна визита в региона миналата година турският премиер Реджеп Тайип Ердоган често споменаваше “кюрдската администрация”, но нито един път не използва думата Кюрдистан.

Дипломация на петролопроводи

Иракските кюрди, жертви на кланета и химическо оръжие, се надигнаха срещу Саддам Хюсеин по време на войната в залива през 1991 г. и се освободиха от управлението на Багдад. Ръководеното от Съединените щати нахлуване в страната през 2003 г. свали от власт диктатора и доведе до конституция, която призна трудно спечелената де факто автономия на кюрдите.

Най-бедният някога регион в Ирак Кюрдистан сега е най-проспериращият регион в страната, който е изолиран от размириците и противопоставянето на религиозна основа на юг благодарение на планините и стабилното си правителство. За момента регионът зависи доста от получаването на 17 процента от националния бюджет, но регионалното правителство разполага с около 45 милиарда барела петролни резерви на север, повечето от които все още не са използвани.

Анализаторите смятат, че големите петролни компании най-вероятно ще последват примера на Exxon Mobil и ще подпишат споразумения за проучване и производство с регионалното правителство. Това ще помогне за увеличаване на производството, което може да достигне до 175 000 барела дневно през тази година и един милион барела до 2015 г.

Износът на кюрдски петрол се влива в иракската национална система от петролопроводи, но отношенията между кюрдите и Багдад са обтегнати от години вследствие на спорове заради закъснели плащания за суровия петрол, законността на петролните сделки на регионалното правителство и оспорвани територии.

Като се прибави към това и традиционното недоверие към Багдад след жестокостите на Саддам, сегашното политическо противоборство в столицата и риска от подновявяне на насилието на религиозна основа, кюрдите смятат, че имат право да преследват интересите си. Това означава, че регионалното правителство става по-слабо привързано към Багдад.

Един петролопровод, през който минават около 60 000 барела, вече захранва ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване