02/05/12 18:03
(http://www.klassa.bg/)

Русия обвини Запада, че не е постигнал компромис за Сирия

Русия обвини Запада за решението да блокира резолюцията на ООН за Сирия, след като заедно с Китай наложи вето на приемането й от Съвета за сигурност, предаде ИТАР-ТАСС.
Заместник-министърът на външните работи Генадий Гатилов подчерта, че Западът “не е бил готов да положи допълнителни усилия, за да се постигне консенсус” за резолюцията. Той добави, че Русия ще се опитва да помогне за стабилизиране на ситуацията в Сирия чрез въвеждането на демократични промени по пътя на широк диалог в самата Сирия. Външният министър Сергей Лавров и директорът на Службата за външно разузнаване Михаил Фрадков ще посетят Дамаск на 7 февруари, като ще се срещнат със сирийския президент Башар Асад.
Държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън заяви на форума по сигурността в Мюнхен, че с Русия не може да се работи конструктивно по сирийския въпрос. Според нея ескалацията на насилието може да доведе до гражданска война в страната, предаде Лента.ру. Полковник Рияд ал Асад, командващ Свободната сирийска армия, заяви, че вече “няма друг път” освен военния за свалянето на президента. Той нарече наложеното от Русия и Китай вето “удар срещу сирийския народ”, предаде АП. Според Сирийския национален съвет налагането на вето на резолюцията дава на режима в Дамаск “разрешително да убива”. В нощта срещу събота силите на режима бомбардираха размирния град Хомс, при което загинаха над 200 души. Официално режимът отрича градът да е бил обстрелван.
Мюсюлманското братство в Йордания също окачестви ветото като посегателство срещу арабите и мюсюлманите, съобщи АФП. Ислямистите призоваха всички мюсюлмани и араби да бойкотират руските и китайските продукти заради наложеното вето на резолюцията, отхвърлена с 13:2 гласа. “Русия и Китай показаха, че участват в избиването на сирийския народ”, заявиха от организацията.
Френският министър на отбраната Жерар Лонге нарече руските причини за блокиране на резолюцията “позорни”. Външният министър на Великобритания Уилям Хейг обяви руско-китайското решение за “голяма грешка” и обвини страните, че “обръщат гръб на арабския свят”. Представителят на САЩ в ООН Сюзън Райс обяви, че е “отвратена”, и добави, че Москва и Пекин ще имат кръв по ръцете си. Тунис призова всички арабски държави да последват примера му, като прекъснат дипломатическите отношения с Дамаск.



Противници на режима на Асад атакуваха руски и сирийски посолства

Около двеста сирийци проникнаха в руското посолство в либийската столица Триполи. Над резиденцията на руския посланик беше вдигнато знамето на сирийската опозиция, а тълпата скандираше антируски лозунги. Сирийският национален съвет подчерта, че сътрудниците на посолството не са били подложени на насилие. В същото време около 50 противници на Башар Асад проникнаха в сирийското посолство в Канбера. Нападателите са разрушили първия етаж от представителството и са изнесли компютърна техника. Подобни акции имаше и срещу мисиите на Дамаск в Атина, Берлин, Лондон и Кувейт.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване