02/05/12 16:34
(http://www.klassa.bg/)

С 15% е намаляло потреблението на синьо гориво

С 15% е намаляло потреблението на природен газ в у нас, след като се затопли времето у нас, каза вчера за „Класа“ Кирил Темелков, изпълнителен директор на „Булгартрансгаз“. Той обясни, че консумацията вече се е нормализирала и се е възстановило нормалното работно налягане на транзитните газопроводи. В края на миналата седмица консумацията на природен газ у нас се увеличи с 30%, а доставките от Русия бяха намалели. Причината бе студеното време, както и продължаващият спор между Москва и Киев за транзита на газ. Въпреки обещанията след кризата от 2009 г., че ще се създадат газови връзки със съседните страни, това все още не се е случило и страната ни получава гориво само по една тръба от Русия.
Темелков обясни, че при намалените доставки за покриването на вътрешното потребление се е използвал максимално капацитетът на газовото находище в Чирен и се е добивал повече газ от района на Калиакра. Няма проблеми и за доставките на гориво към другите страни в региона, обясниха от „Булгартрансгаз“. Според Темелков в случая няма нанесени вреди на икономиката и на газовата ни система. Затова не може да се говори за неустойки и пропуснати ползи за страната ни.
През последните дни се нормализира и потреблението на ток в страната, сочат данните на Електроенергийния системен оператор. През почивните дни пикът в потреблението бе под 7000 мвт, като прогнозите са той да се задържи на тези нива през цялата седмица.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване