02/05/12 11:03
(http://e-vestnik.bg/)

Стенограма от заседанието на правителството от 1 февр. 2012

Р Е П У Б Л И К А   Б Ъ Л Г А Р И Я
МИНИСТЕРСКИ СЪВЕТ

Стенографски запис!

ЗАСЕДАНИЕ
на Министерския съвет
1 февруари 2012 г.

Заседанието започна в 10.50 часа беше открито и ръководено от министър-председателя Бойко Борисов.

Точка 1
Проект на Решение за приемане на Национална квалификационна рамка на Република България

БОЙКО БОРИСОВ: Внася министърът на образованието, младежта и науката.
МИЛЕНА ДАМЯНОВА: Уважаеми господин премиер, госпожи и господа министри, приемането на Националната квалификационна рамка е в изпълнение на ангажименти на страната, съгласно препоръката на Европейския парламент и на Съвета за създаване на Европейска квалификационна рамка за учене през целия живот. Към момента всички държави-членки на Европейския съюз са декларирали готовността си за прилагане на препоръката за Европейска квалификационна рамка, като част от тях вече са приключили този процес.
Разработването на национални квалификационни рамки цели установяване на съответствие между националните квалификационни системи на страните и Европейската квалификационна рамка. По този начин се допринася за подобряване на мобилността на учащите и работещите и признаване на квалификации, стимулира се повишаване на качеството на обучението и валидирането и признаването на неформалното самостоятелно учене.
Проектът на рамката обхваща всички етапи и степени и всички квалификации в системата на образованието и обучението и започва от подготвително (нулево) ниво, което обхваща системата и на предучилищното образование, до висше образование и образователна научна степен доктор.
БОЙКО БОРИСОВ: Приема се точка 1.

Точка 2
Проект на Решение за приемане на Актуализирана национална стратегия за демографско развитие на населението на Република България 2012-2030 г.

БОЙКО БОРИСОВ: Внася министърът на труда и социалната политика.
ТОТЮ МЛАДЕНОВ: Уважаеми господин министър-председател, уважаеми колеги, актуализацията е свързана с новите данни от Националния статистически институт от преброяването на населението от 1 февруари миналата година. Особеностите на българската демографска политика са в това, че стратегическата цел е регламентирана не само и не единствено към механичното и демографско възпроизводство, но и към развитието на висококачествен човешки капитал.
Основната стратегическа цел е забавяне темповете на намаляване броя на населението с тенденция за стабилизирането им в дългосрочен план и осигуряването на високо качество на човешкия капитал, включващ хората с тяхното здравословно състояние, образованост, квалификация, особености и умения.
Целта се изпълнява в пет основни приоритета и в 12 направления с конкретни задачи. Всичко това е обсъдено в междуведомствената работна група и е обсъдено миналата седмица и в Съвета по развитие към Министерски съвет. Предлагам да се приеме актуализацията.
БОЙКО БОРИСОВ: Приема се точка 2.

Точка 3
Проект на Решение за предложение до Народното събрание за отпускане на пенсия на Георги Найденов за особени заслуги към държавата и нацията

БОЙКО БОРИСОВ: Внася министърът на културата.
МИТКО ТОДОРОВ: Уважаеми господин премиер, уважаеми дами и господа министри, Георги Димитров Найденов, както всички го наричаме, Гого, няма нужда от много представяне. Знаем, че той в годините е основал група „Тоника”, след това група „Домино”. Много от неговите песни се пеят в цяла България и извън нея. В момента Гого се бори с коварна болест. Предлагам правителството да вземе решение да предложи на Народното събрание пенсия за заслуги към държавата.
БОЙКО БОРИСОВ: Приема се точка 3.

Точка 4
Проект на Решение за даване на съгласие за придобиване от Държавата Израел право на собственост върху имот в София

БОЙКО БОРИСОВ: Внася министърът на външните работи.
НИКОЛАЙ МЛАДЕНОВ: Уважаеми господин премиер, с Министерство на регионалното развитие и благоустройството се разбрахме точката да мине на вносител за някои уточнения по документацията.
БОЙКО БОРИСОВ: Приемаме на вносител точка 4.

Точка 5
Проект на Решение за изменение на Решение №265 на Министерския съвет от 2011 г. за разпределение на дейностите, финансирани чрез общинските бюджети, на местни и делегирани от държавата дейности и за определяне на стандарти за финансиране на делегираните от държавата дейности през 2012 г.

БОЙКО ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване