02/06/12 13:22
(http://radiomilena.com/)

Наводненията взеха пет жертви в Хасковско

Обстановката на територията на област Хасково продължава да е тежка. Потвърдена е информацията за пет жертви на наводненията региона, съобщават от МВР.

В 13.02 в Регионалната служба „112” – Кърджали е съобщено, че в 11.40 часа е постъпила информация за двама жители на с. Иваново, които са тръгнали към Харманли и се издирват. В 11.58 часа след скъсване на мост на главния път в дерето е открит лек автомобил, синът на издирваните е потвърдил, че  автомобилът е на родителите му. В 12.42 часа от община Харманли е постъпила информация, че в колата е открита починала жена. В момента сили на МВР продължават да издирват мъжа, предаде агенция КРОСС.

 

Общо четири значими язовира в страната преливат – яз. Боровица, община Черноочене, област Кърджали, яз. Ясна поляна, област Бургас, яз. Йовковци, област Велико Търново и яз. Ивайловград, област Кърджали.

Бързо се покачва нивото на яз. Тракиец, област Хасково, като оттокът е в района на бедствието – р. Харманлийска.

Река Харманлийска е излязла от дигите и има опасност от заливане на пътя между селата Подкрепа и Стойково. Обстановката е под непрекъснато наблюдение от органите на ОДМВР – Хасково с оглед своевременно да се прецени необходимостта от евакуиране на населени места.

Железопътният път  в междугарията Свиленград–Любимец, Раднево-Любеново и гара Хасково е наводнен и движението на влакове в тези участъци е преустановено. При необходимост и възможност, пътниците ще бъдат транспортирани  с автобуси.

В област Хасково е отворен пътят Димитровград-Симеоновград, след разбиване на ледохода и спадане нивото на водата. Създадена е организация за непрекъснато наблюдение на водоемите в областта.

Нивото на р. Марица продължава да се повишава. Залят е пътен участък в района на ГКПП – Капитан Андреево, като превантивно е спряно движението на леки автомобили.

 

По данни на НИМХ през последното денонощие за по-голяма част от реките в Южна България се наблюдава покачване на нивата с до 50-60 см., съобщиха от Министерството на околната среда и водите. Във водосборите на реките Арда и Върбица се наблюдава по-съществено покачване със 150-300 см. вследствие на значителните валежи и снеготопенето. В момента река Марица е повишила нивото си в максимална степен и при Свиленград оттокът е 1200 кубически метра в секунда.  Задържане или спадане на речните нива се наблюдава в Северна България и за Черноморските реки.

Вследствие на прогнозираните  по-значителни валежи на много места в страната се очаква нивата на реките да се повишат, а в Рило-Родопската област, където има и активно снеготопене, се очаква нивата на реките Арда, Върбица и Крумовица, както и техните притоци да се повишат с още 50-100 см. През предстоящата нощ е възможно на отделни места по теченията им да има частични разливи. Значителни валежи от дъжд ще има в Рило-Родопската област и Тракия  – между 40 и 60 л/кв.м, в съчетание с продължаващо топене на старата снежна покривка. През нощта дъждът ще преминава в сняг почти навсякъде с изключение на Бургаско, но от сутрешните часове и там. Утре в страната се очаква допълнителна снежна покривка над 20-30 см. и умерени и силни източни, североизточни ветрове. Валежите ще отслабнат в сряда и до края на деня ще спрат.

 

 

Бедствено положение е обявено в общините Харманли, Свиленград и Любимец, и в областите Хасково и Кърджали.  Задействан е Националният план за защита при наводнения за областите Хасково, Смолян, Кърджали и Стара Загора.

Bookmark/FavoritesSvejoGoogle BookmarksDeliciousStumbleUponFacebookСподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване