02/06/12 12:35
(http://radiomilena.com/)

По инициатива на депутата Стоян Гюзелев се проведе обществено обсъждане на Проекта на закон за виното и спиртните напитки

“Оценям законопроекта за виното и спиртните напитки, който разгледахме днес като добър. Той защитава всички производители и хората от този бранш, а ние като народни представители от Бургаска област имаме възможност да изслушаме всички аргументи, по които да поискаме промени в тесктовете преди законопроектът да бъде окончателно приет”. Това заяви народният представител от ПП ГЕРБ Стоян Гюзелев по време на публичното обсъждане на „Проект на закон за виното и спиртните напитки”, което се проведе днес в Бургас. Срещата бе организирана по негова инициатива. В залата на Областна администрация присъстваха още народните представители Димитър Бойчев, Иван Вълков, Диана Йорданова и Галина Милева. В дискуцията взеха участие производители на вино и спиртни напитки от региона, както и представители на Изпълнителната агенция по лозата и виното (ИАЛВ), Агенция „Митници”- Бургас, Областна дирекция „Земеделие”, Областна агенция по безопасност на храните и др.

„Това е третата по рода си среща с грозде и винопроизводители в страната и е полезна, защото по този начин получаваме разумни предложения и съвети. Целта на промените е след вкарване на тези нови текстове в закона, да се повиши конкурентноспособността на винопроизводителите, създаване на лозаро-винарски режим, базиран на ясни, прости и ефективни правила, както и възстановяване на старите и създаването на нови пазари на българските вина”, сподели Красимир Коев, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното (ИАЛВ).

Той обясни пред присъстващите, че с този законопроект за виното и спиртните напитки се въвеждат нови категории лозаро-винарски продукти. Това ще бъдат вината със защитено наименование за произход, защитено биографско указание и сортови вина. С новия Закон за виното и спиртните напитки ще настъпят и редица облекчения за производителите, свързани с нормативните актове и документацията.

„Ще бъде изработен правилник за прилагането на новия закон, в който всеки член ще бъде разгледан детайлно. Нормативните актове са сведени до 2, а броят дневници, които досега се водеха, се хармонизират с дневниците на Агенция „Митници” и стават три. За по-доброто управление и прилагане на законодателството, ще се поддържа лозарски регистър”, коментираха представителите на ИАЛВ.

Директорът на Агенция „Митници” – Бургас Валери Стефанов обърна внимание и на така наречените „малки обекти”, за които трябва да бъде определен срок, в които да изпълняват дейността си по производството на вино и спиртни напитки. За момента предложението е те да реализират продукцията си от септември до януари.

В края на срещата Красимир Коев призова всички заинтересовани лица от бранша да проявяват по-голяма активност и да се информират непрекъснато за възможностите за финансиране с евросредства.

Bookmark/FavoritesSvejoGoogle BookmarksDeliciousStumbleUponFacebookСподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване