02/06/12 22:32
(http://e-vestnik.bg/)

Протестът срещу ACTA събуди полското поколение “Встрани”

Доминика Блахницка-Чацек

Младите поляци излизат на улицата не в защита на работни места и за заплати, а в името на свободата в интернет. Проблемът с АКТА е, че държавата изведнъж навлиза в “мрежовото” им пространство, в което живеят, откакто се помнят.

Дали с поведението си правителството всъщност не помага да се изградят общи поколенчески преживявания, каквито липсват на младите поляци? Може би от пасивното поколение Встрани сега те се превръщат в гражданско активното поколение Анти?

Ако погледнем назад към 2011 г. - година, в която младите хора свиреха първа цигулка - от площад “Тахрир” до движението “Окупирай Уолстрийт”, може да решим, че поляците са проспали този момент. На днешното поколение поляци по много причини му е трудно да прави “революция”. В крайна сметка други им извоюваха свободата и единственото, което могат да направят с нея, е да я превърнат в нещо конкретно - най-добре да инвестират в себе си и да увеличават БВП.

В САЩ, Испания или Великобритания “Възмутените” знаят, че никога няма да са “по-добре” от родителите си, защото светът на благоденствието се разпада пред очите им. За разлика от протестиращите им връстници на Запад младите поляци продължават да имат по-добри перспективи за работа, заплати и жизнено равнище от по-възрастното поколение.

Задачата, която им е поставена, е да си уредят колкото е възможно по-добре живота в действителността, създадена от поколението 50+ и по неговите правила. В тези категории виждат и положението на младите поляци авторите на доклада на Бони (полския министър на цифровизацията - б.пр.) “Младите 2011″. От представените в него данни се очертава образ на конформистко консуматорско поколение, което с радост слага протеста в чекмеджето в името на малката стабилизация - в името на айфона, работата в корпорация и почивката в Турция.

Изследователите от екипа на Бони виждат в тези растящи материални и лайфстайл аспирации на младите поляци основния иновационен потенциал за развитие на Полша и за изграждане на нова визия за полското чувство за общност. Авторите на изследването не виждат в младите потенциал за бунт, защото бунтът обикновено не им изнася. До време.

Поколението Встрани проговаря

Авторите на доклада, описвайки обаче “младите”, масово забравят за едно - за необходимостта да излезеш извън цифричките и да дадеш думата на тези, които описваш. А междувременно младите, на които е посветен докладът, проговориха. Оказва се, че има една категория въпроси, които могат да ядосат младите поляци и да ги мобилизират за общи действия.

Искрата, която задвижи целия процес, стана не безработицата, нито разпоредбите за сметосъбирането - неща, непосредствено засягащи работата и заплащането както при протестиращите им връстници на Запад, а съпротивата срещу АКТА.

Как стана така, че поколението на конформизма точно сега излезе на улицата? Преди да кажем, че “младите са били манипулирани” или че “се борят за възможността да свалят нелегално съдържание в интернет”, заслужава си отново да ги чуем и да ги погледнем. Пред очите ни расте може би ново поколение на активни граждани, активни може би по друг начин, не задължително участващи в избори, но поне по някои въпроси внимателно следящи както прави властта.

От няколко месеца правя изследвания на терен в различни краища на Полша, срещам се с млади хора в домовете им и на места, които са им близки - по дворовете, в любимите им барове, по коридорите на големите блокове. От тези разговори се очертава образ на хора, съсредоточени върху себе си и по-скоро не желаещи да поемат щафетата на строители на Полша, за което толкова мечтаят авторите на доклада “Младите 2011 г.

” Младите поляци, с които съм разговаряла, са потопени в собствения си личностен свят. Живеят някъде в Полша, но можеше да е и в ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване