02/07/12 19:13
(http://www.klassa.bg/)

Лавров убеди Асад да проведе референдум за нова конституция

Президентът на Сирия Башар Асад иска край на насилието в страната и в най-скоро време ще обяви кога ще се проведе референдумът за новата конституция на страната. Това съобщи руският външен министър Сергей Лавров след срещата си със сирийския лидер вчера в Дамаск, предаде РИА “Новости”. Работата по документа е завършена, а Асад е заявил, че е готов за диалог с всички политически сили в страната. Лавров подчерта и готовността на Русия “по всякакъв начин да съдейства за възможно най-бързо излизане от кризата въз основа на позицията, изложена в инициативата на Арабската лига”. Думите му идват само дни след като Москва наложи вето на тази инициатива в Съвета за сигурност на ООН.
По молба на Дамаск Москва ще се опита да повлияе на опозиционните групи, които все още не са започнали диалог с властта.
В същото време сирийското вътрешно министерство обяви, че операцията в Хомс ще продължи до пълния разгром на “терористите”. По последни данни в страната за последното денонощие са загинали близо 100 души. “Свободната сирийска армия" и опозиционният Сирийски национален съвет поискаха финансиране от арабските бизнесмени, за да провеждат действията си в защита на мирните жители срещу режима на Башар Асад.
Великобритания, Италия, Испания и Франция оттеглиха посланиците си от Сирия, предаде вчера АФП. По-рано бяха изтеглени дипломатите на САЩ и Германия. Подобно решение взеха и членовете на Съвета за сътрудничество на страните от Персийския залив. Те поискаха също посланиците на Дамаск да напуснат столиците им. Представителят на ЕС остава в Сирия, но Брюксел разработва нови санкции срещу Дамаск. Засега българският посланик също остава в Дамаск, съобщи вчера за “Класа” пресслужбата на външно министерство.
Иран отрече да се меси във вътрешните работи на Сирия, както го бяха обвинили сирийските „Мюсюлмански братя“. Иран е основният съюзник на Дамаск в региона. Турският премиер Реджеп Ердоган обяви, че планира нова инициатива след фиаското с руско-китайското вето в ООН.



Сирийското вътрешно министерство обяви, че операцията в Хомс ще продължи, до пълния разгром на “терористите”.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване