02/07/12 22:38
(http://e-vestnik.bg/)

Турция се отдръпва от съседите, сближава се с “Хамас”

Асошиейтед прес

Терорист от Хамас в Ивицата Газа. Снимка: АП/БТА

Като противници в дългогодишен спор те представляват странна двойка. Турският лидер, човек с прям изказ и визия за бъдещето, който увеличи регионалното влияние на страната си, се оказа забъркан в словесно пререкание с американски писател, който се занимава с екзистенциалното в творбите си.

Схватката започна, когато Пол Остър заяви за турски вестник, че не би посетил Турция, тъй като тя е пратила в затвора десетки журналисти, което предизвика хаплив отговор от турския премиер Реджеп Тайип Ердоган. “На кого му пука?” беше същината на казаното от него.

По отношение на напереност турският премиер определено печели с лекота. Неговият отговор обаче задава гатанката на една изгряваща власт, която подтиква един регион към промени, но сама води усилия да се реформира. Точно както героите на Остър търсят своята идентичност, така Турция се бори със своята собствена.

За да изчерпим метафората, Турция има множество лица. Това многообразие в повечето време й е служило добре. Като натовски съюзник тя има лостове на Запад. Като страна с преобладаващо мюсюлманско население тя изглежда като символ на просперитета и демократичната политика за мюсюлманите в страните, които излизат от авторитарно управление или все още, като в Сирия, са в кървата схватка.

Турция блесна в ново проучване на общественото мнение в 16 страни в Близкия изток и Северна Африка. Около 78 процента от анкетираните й дадоха положителен рейтинг. Обединените арабски емирства са на второ място със 70 процента. Саудитска Арабия и Китай бяха с 64 процента, а Египет получи положителен рейтинг от 62 процента. САЩ и Израел бяха на последно място - съответно с 33 процента и 10 процента.

Анкетираните заявиха, че Турция е регионален модел заради демократичната си система, икономическото си развитие и мюсюлманска идентичност. Проучването сред 2323 души беше проведено в края на миналата година от Турската фондация за икономиечски и социални проучвания, базиран в Истанбул център за социологически проучвания, който описва себе си като независим. Резултатите имат диапазон на грешката от 2 процента.

Един от почитателите на Турция е опозиционният лидер от Малайзия Ануар Ибрахим, който заяви по време на посещение в Истанбул миналата седмица, че ролята на Турция като глас на мюсюлманите е ключова за промяна в региона.
Според някои показатели обаче Турция има дълъг път пред себе си преди да стане надеждна демокрация, а недостатъците й лишават от блясък нейния подход, който би трябвало да служи за пример.

Базираната в Париж организация Репортери без граници я поставя на 148 място от 179 страни по отношение на индекса за свободата на печата. Това я поставя пред Афганистан и Пакистан, но след Мароко (138), Йордания (128) и Ливан (93).

Пол Остър, чиито произведения са преведени и публикувани в Турция, заяви също, че не би отишъл и в Китай заради опасения във връзка със свободата на словото. Фактът, че писател, който е слабо познат в Турция, разгневи лидер с огромни амбиции за страната си със 75-милионно население, показва колко чувствителна е Турция към критики, особено когато критиките идват от западен източник.

Аргументът на Остър дразни турските представители, които отбелязват, че повечето от турските репортери, които са в затвора, са обвинени в участие в предполагаеми конспирации за сваляне на правителството или предполагаеми връзки с кюрдските бунтовници. По-сложно е отколкото критиците си мислят, казват те.

Но арестите опетниха репутацията на страната, която като цяло беше направила значителни стъпки към пълна демокрация през последното десетилетие. Ердоган изгони военните от политиката и някои анализатори се чудят дали турският модел може да се приложи и в Египет, където военните все още управляват година след бунтовете, които свалиха от власт президента Хосни Мубарак.

В допълнение към това може да посочим, ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване