02/08/12 01:28
(http://e-vestnik.bg/)

Една глупост на Росен Петров и Валерия Велева или как се раждат български митове

Плакат за 100-годишнината на Йосиф Цанков и корица на книгата от Валерия Велева с мита за световния хит. Снимка: Издателство “Жанет”

В неделя вечер в предаването на Росен Петров “Нека говорят” по бТВ за пореден път беше възроден митът, че българска мелодия на композитора Йосиф Цанков била световен хит и я слушали сутрин по радиото английските войски в Африка по време на Втората световна война.

Всъщност, както се случва с други български митове, родени в провинциална и затворена държава, в това няма нищо вярно. Мелодията, която са слушали английските войници по радио “Лондон” е “Караван” (”Caravan”) на Дюк Елингтън, а мелодията на Йосиф Цанков е “Керванът” (в превод на английски “Caravan”) и съдържа сходни ориенталски мотиви. Съвпадат по име, приличат си по мелодия (всеки може да ги сравни - по-надолу са вградени няколко клипа).

И така някой е родил мита някъде през 60-те години. Тогава, и по-късно, на устата на хората се търкалят много подобни - че Том Джоунс бил българин, че френският актьор Мишел Константен бил българинът Михаил Константинов, че българин е открил Америка, заедно с Колумб - Алонсо де Охеда, който всъщност бил Драган от Охрид и др. Но всичко по реда си.

“Керванът” на Йосиф Цанков

За пръв път чух за “световния хит” на Йосиф Цанков в края на 80-те години. Меломани разправяха, че някакви англичани харесали песента “Керванът” и занесли запис в Холивуд, там бил записан наново и… Както сега пише Валерия Велева в биографична си книга за Йосиф Цанков, мелодията му станала “хит и на Стария, и на Новия континент”. Английски и американски войници в Африка искали сутрин да им я пускат по радио “Лондон” в предавания за съюзническите войски и т. н.

Същата версия развива сега и някакъв музиковед в “меродавния” сайт “Блиц” на “меродавния” вестник “Шоу”. Включена е и в биографията на Йосиф Цанков в Уикипедия. Ето, в неделя го каза по бТВ и Росен Петров, в някакво експозе за композитора по повод 100-годишния му юбилей. Маститата журналистка Валерия Велева го е включила в цяла книга за Йосиф Цанков и го публикува.

Айде, Росен Петров не е виновен, има сценаристи, а те сега по телевизиите работят едни куклички - чоп оттук, чоп оттам… А Валерия Велева е друг случай, друг модел кукличка.
Чудя се - тия хора само от Уикипедия ли си черпят информацията?

Композиторът Йосиф Цанков. Архивна снимка от сайта на БНР

Как се стига дотук с тия измислици?

Моят колега Матей Стоянов, вече 71-годишен, разясни мистерията още навремето, когато работехме заедно в списание “София”. Матей не е просто меломан и някогашен певец в група, който се е отдал на писането. Той е автор на повече от 100 текста за естрадни песни, които още се помнят, а и чисто нови, които сега се пеят за пръв път - и за Орлин Горанов, и за Камелия Тодорова, Богдана Карадочева, Бисер Киров и мн. др. Автор е и на няколко мелодии, една от които “Дили Дили” години наред беше използвана като заставка в сутрешен блок на националното радио. И още навремето разплитахме с него мистерията с мелодията на Йосиф Цанков и други подобни. Матей го смяташе за голям композитор и нито за момент не го омаловажаваше, просто коментирахме как се раждат българските митове. Той е обсъждал казуса с тази мелодия години преди това с други по-възрастни свои колеги от музикалния бранш, които още помнят какво са слушали по радио “Лондон” по време на войната.

Според Матей слухът се ражда от една реплика на Петър Увалиев, който ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване