02/08/12 22:15
(http://e-vestnik.bg/)

Защо и как станаха неразделни Меркел и Саркози

ДПА

Меркел подкрепя Саркози - водеща статия на в. Фигаро

Снимката и заглавието във в. “Фигаро” в понеделник навеждаха на мисълта, че става дума за любовна връзка. “Защо и как те станаха неразделни”, гласеше заглавието, а под него имаше снимка на френския президент Никола Саркози и германската канцлерка Ангела Меркел, усмихващи се един на друг на среща през декември.

Не винаги беше така, отбеляза симпатизиращият на Саркози вестник, като припомни как в началото на петгодишния си мандат през 2007 г. Саркози се чувствал по-близък с либерални политици като тогавашния британски премиер Тони Блеър. “Оттогава той (Саркози) се обърна към германския модел”, писа “Фигаро”. Не е трудно да се види защо.

Когато Саркози стана президент, Германия и Франция бяха на едно ниво. И двете имаха безработица около 8 процента. Оттогава първата и втората по големина икономики в Европа се раздалечиха значително. Износът на Германия се повиши и равнището й на безработица падна до 6,7 процента, докато равнището на безработица във Франция се увеличи до малко под 10 процента. Вносът на страната през 2011 г. се оценяваше на стойност 75 милиарда евро повече от нейния износ.

През януари дойде потвърждение, че двете страни играят в различни дивизии, след като Франция изпадна от групата на държавите от еврозоната с максималния кредитен рейтинг ААА. Германия беше единствената страна, която излезе невредима от прегледа на Стандард енд Пуърс, като не само запази върховия си рейтинг, но и положителната си кредитна прогноза.

Саркози, който е изправен пред заплахата от поражение на президентските избори през април, е обсебен от разумния икономически модел на Германия. В интервю, излъчено по няколко телевизионни канала на 29 януари, той спомена Германия общо 15 пъти. Саркози предприе редица трудови реформи - от намаляване на изискваните от работодателите социални осигуровки до позволяване на компаниите временно да съкращават работници при кризи, за да бъде работното време по-гъвкаво, - целящи да направят френската промишленост по-конкурентноспособна или с други думи - “германска”.

За много французи реформите са твърде недостатъчни и прекалено закъснели. Но Саркози все още се надява, че ако се закачи за влака на най-ярката звезда в Европа, може да ги убеди, че Франция е на правия път. А Меркел с голяма радост е готова да помогне. “Подкрепям Никола Саркози на всяко ниво, защото ние сме част от едно партийно (десноцентристко) семейство”, каза тя пред репортери след среща със Саркози вчера, когато те се срещнаха за седми път през последните осем месеца. Попитана в съвместно телевизионно интервю със Саркози по френски и германски телевизии дали би се срещнала преди изборите с водещия кандидат-президент на социалистите Франсоа Оланд, тя не пое ангажимент.

Германското сп. “Шпигел” съобщи, че Меркел била “ужасена от възможността Оланд да стане президент”. Той обещава, че ако бъде избран, ще преразгледа договора за фискална дисциплина, ратифициран от 25 европейски лидери. Оланд също така отказва да приеме предложената от Меркел “спирачка за дълга” или златно правило, изискващо правителствата да балансират своите бюджети или да понесат санкции, и обещава, че ще настоява за въвеждане на еврооблигации въпреки германската съпротива.

Неотдавна генералният секретар на Християндемократическия съюз (ХДС) на Меркел Херман Грьое определи избора между Саркози и Оланд като избор между “засилване на конкурентноспособността и преразпределяне в ляв стил”. Анализатори казват, че подкрепата на Меркел би могла да помогне на Саркози да натрупа точки пред Оланд.

“За Никола Саркози подкрепата на Меркел все още е положителен елемент”, заяви за ДПА изследователят на френско-германските отношения във Френския институт за международни отношения (ФИМО) Ян-Свен Рителмейер.
“След като икономическото положение във Франция става все по-тежко, Франция има нужда от препоръки”, каза той.

Неотдавнашна анкета на Френския институт за проучване на общественото мнение (ФИПОМ), поръчано ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване