02/08/12 22:15
(http://e-vestnik.bg/)

Молдова печели от сиви схеми за оръжейни продажби

в. Независимая газета

Конфискувани оръжия. Снимка: мелтгънс

Без да произвежда оръжия, Молдова е вече лидер в оръжейните продажби за Ангола и активен доставчик на други африкански държави. Това сочат данни на Стокхолмския международен институт за изследване на мира (СИПРИ). Властите на страната побързаха да се разграничат от тази информация. Политици и журналисти обаче твърдят, че още по времето на президента Владимир Воронин молдовски фирми вече са извършвали реекспорт на въоръжения, включително за Чечения, а и днес участват в полулегални схеми за “търговия със смърт”.

В Кишинев назрява нов оръжеен скандал - СИПРИ публикува изследвания, според които Република Молдова води в оръжейните доставки за Ангола. Както сочат огласените данни, през 2000-2005 г. страната е излязла на четвърта позиция в рейтинга на оръжейните износители за африкански държави (на първо място е била Русия) с 5 на сто от общия обем на доставките. През 2005-2010 г. Молдова е слязла на седмо място (водещ е бил Китай) като износител на 4 процента от въоръженията, доставени на континента. Молдовската осведомителна агенция ИНФОТАГ съобщи, че страната “през последните пет години задоволяваше оръжейните нужди на Ангола”.

В това, че Молдова продава оръжие, няма новина - още по-малко пък скандал. В скандални багри бе оцветен опитът на хора от властта да опровергаят съобщението от Швеция. Председателят на постоянната парламентарна комисия по отбраната, сигурността и обществения ред Александру Стояногло съобщи за медиите, че “не притежава данни за съществени доставки на оръжия в африкански държави”. “Зная, че през последните 10 години Република Молдова е осъществила три сделки за продажба на оръжия, но нито една не е била сключена с държави от Африка”, каза той.

Тъкмо това, че фактът се отрича, накара мнозина да повярват в нещо, което вече открито се споменава в молдовската столица, отбеляза пред “Независимая газета” Артьом Вареница, заместник-редактор на кишиневското издание “Комерсант плюс”. “Молдова продава оръжия, това е факт, потвърден неотдавна от историята със самолета от Либия, натоварен на молдовско летище с ракети за Армения - припомни Вареница. - Тогава властите също отричаха в началото възможността за такива доставки в един регион с неуреден конфликт (Нагорни Карабах), но по-сетне под натиска на фактите и външни министерства на други страни…”

По думите на молдовския журналист, Кишинев и по-рано активно е печелел пари с препродажба на оръжия. “Още през 90-те в Молдова имаше фирма с ръководител Анатолий Жосан, която движеше тези неща. Но през управлението на Владимир Воронин (президент на Молдова от 201 до 2009 г., бел. на “Независимая газета”) контролът върху тази структура бе поет от обкръжението на президента. А докато бизнесът “преминаваше” от единия към другия собственик, министър на икономиката бе днешният и. д. президент Мариан Лупу. Той едва ли не е знаел, че оръжието минава под “чадъра” на Семейството.

По същото време изплува и името на Виктор Бут. Свързват го с превозите, осъществявани от авиокомпанията “Ренан” начело с някой си Гросул, член на ЦК на молдовската компартия. Комунистите бяха и все още са ръководени от Воронин. И все още се сключват оръжейни сделки. Сега обаче молдовските фирми търгуват с украински оръжия - тукашните, наследени от Съветската армия, отдавна са продадени. На Армения също бяха доставени скоро украински въоръжения”, поясни Вареница.

Това обяснява неотдавнашната реакция на Баку, след като Киев и Кишинев помолиха да им бъде продаден азербайджански газ: както писа “Независимая газета”, президентът Илхам Алиев напомни за ракетите, пратени в Карабах, първо на молдовския премиер Влад Филат, а после и на украинския президент Виктор Янукович. На Киев и Кишинев бе предложено да изчакат за газа.

Междувременно бившият министър на отбраната, бивш шеф на разузнаването и лидер на Народнодемократическата партия на Молдова Валериу Пасат разказа на “Независимая газета” за ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване