02/08/12 16:18
(http://www.klassa.bg/)

Проф. Иван Илчев, ректор на СУ „Св. Климент Охридски“: Съветът на ректорите има влияние, но няма власт

Напоследък ме питат има ли начин да задържим в България поне част от тези хиляди млади хора, които всяка година отиват да учат зад граница. Въпросът трябва да се зададе на онези, които правят „пицата“ на държавния бюджет. Казвам го, защото при гласуването на бюджета за 2012 г. депутатите се опитаха да прехвърлят „елегантно“ върху плещите на ректорите непопулярната мярка да се вдигат таксите на студентите.
В момента базисната държавна субсидия на един студент е 690 лева, а през 2007 г. беше 960 лева. Това отговаря на много въпроси.
Откакто съм ректор на СУ „Св. Климент Охридски“ непрекъснато се обсъжда институционализирането на Съвета на ректорите, вкл. и държавно финансиране за работата му. Във вторник това поиска и новият председател на Съвета на ректорите проф. Ваньо Митев. Дано да се случи, защото в момента този съвет няма власт, но има влияние – възползвам се от сравнението, което г-н Георги Първанов направи преди време за президентската институция. Освен това самият съвет е доста сложна организация и трудно се постига пълна идентичност на интересите. Иначе казано: трудно е да очакваме във всички случаи обща позиция, но има случаи, в които това е възможно и безспорно такава позиция е по-силна от мнението на който и да е университет.
Продължавам да смятам, че подкрепата на знанието е политика, а то създава образа на самата държава. Като се замисля, единственото, което е направено за висшето образование през последните 3 години, е приемането на Закона за растежа на академичния състав. Но и тук се случва нещо, за което аз и други ректори предупреждавахме, че ще стане – има бум на професорските процедури. Казвал съм го и преди: процедурите трябва да бъдат такива, че да подпомагат развитието на кадърния кандидат.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване