02/09/12 22:23
(http://e-vestnik.bg/)

Енчо Господинов: При бедствията години наред повтаряме едни и същи грешки

Росица Ангелова

Енчо Господинов. Снимка: сбж

Енчо Господинов е специален съветник на еврокомисаря Кристалина Георгиева. Той е дългогодишен журналист в някогашния в. “Поглед”. В началото на 90-те години преминава на работа в Международния Червен кръст и пътува по много горещи точки на света. От 2000 година до неотдавна е бил посланик на организацията в ООН. В този период написа поредица от “Писма от Ню Йорк” за e-vestnik, а по-късно и от Женева, където работеше в централата на Международния Червен кръст (виж тук).

- Все още няма пълна оценка на щетите в село Бисер, но те не са в мащаба, който би довел до искане на компенсация от Европейския фонд за солидарност. Това съобщи българският еврокомисар Кристалина Георгиева, която посети пострадалото село. Заедно с нея беше и Енчо Господинов – специален съветник на еврокомисаря. Г-н Господинов, Вие сте човек, който е присъствал на не един и два международни конфликта. Виждали сте лицата на войни в отделни точки на света, като посланик на Международния Червен кръст не може да бъдете впечатлен толкова лесно. Какво впечатление остави във вас онова, което видяхте в село Бисер?

- Разбирам ви. Да ви кажа, тъгата е неизбежна. Дори човек да види не е едно цяло село или половин село разрушено, а дори и един страдащ човек, който няма къде да си сложи дрехите или няма къде да обядва, така че – тъжна е картината и в Бисер, и в части от Свиленград, и дори в тази мъртва оранжерия, която ни показаха в Любимец. Хубавото е, че на фона на големите катаклизми, които се случват по света, това е все пак едно сравнително по-малко бедствие, но независимо от това, за хората, които живеят там, за пострадалите, това е трагедия. Така че зависи каква е гледната точка. Според мен по-тъжното е обаче, че години наред повтаряме едни и същи грешки, опитваме се отново да открием топлата вода или велосипеда да го измайсторим наново, след като стари уроци водят до нови грешки.

- Цитирахме вече думите на еврокомисар Кристалина Георгиева, че все още не може да се търсят компенсации от Европейския фонд за солидарност. Защо, какъв е аргументът?

- Мотивът е много разбираем. От Брюксел се отпускат пари в такива случаи, когато бедствието надхвърля 0,6% от Брутния национален продукт на една държава, т.е. когато той е извън възможностите на една държава да се справи сама. Пак казвам, въпреки че трагедията за тези хора в Бисер и наоколо е голяма, все пак, аз мисля, че нашата държава би могла да се справи доста успешно, особено ако отговорните институции се организират както трябва. Така че, измерено в пари, щетите трябва да са повече от 220 млн. евро, за да можем ние да се обърнем за помощ към този фонд в Брюксел. Ако не дай Боже, както и комисарката каза, през пролетта, когато започнат да се топят снеговете, ако не дай Боже, се случи нещо по-лошо и в много по-големи размери, тогава вече, разбира се, ще имаме тази възможност да ползваме този фонд. Засега обаче, както виждате, веднага 5-6 страни от ЕС се отзоваха – Италия, Унгария, Полша, Белгия и т. н. Така че както в цяла България няма равнодушни към болката на жителите от Бисер, така и в Европа веднага откликнаха. Въпросът е отново – как да се научим да избягваме стари грешки.

- Очевидно е, че катаклизмите, така или иначе, ще съпътстват ежедневието ни, но какво бихме могли да направим като превантивна дейност, за да не коментираме темата за европейски помощи?

- Радваме, че повдигате този въпрос, защото бих искал ние, като държава, като общество ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване