02/09/12 19:03
(http://www.klassa.bg/)

Лидер на "Ал Кайда" бе убит при US въздушен удар в Пакистан

Един от лидерите на “Ал Кайда” в Пакистан Бадар Мансур беше убит при атаката на американски безпилотен самолет в Мираншах, близо до границата с Афганистан, предаде Би Би Си. От “Ал Кайда” новината не бе потвърдена вчера. Мансур е заподозрян в убийството на десетки хора при атентати в Пакистан и чужбина. Властите в Исламабад съобщиха, че при атаката са загинали поне 4-ма екстремисти.
Мансур е бил член на множество организации, включително “Харакат ул-Муджахидин”, действала срещу съветските войски в Афганистан, на пакистанските талибани и на “Ал Кайда”, където става ключова фигура. Смята се, че той е обучавал нови бойци и е планирал множество самоубийствени атентати, включително атентата срещу мюсюлманско малцинство в Лахор, при който загинаха около 90 души.
САЩ вероятно ще използват успешния удар като оправдание за програмата за използване на безпилотни самолети според кореспондентите на Би Би Си. Атаките с безпилотни самолети предизвикват гнева на пакистанците, които смятат, че те нарушават суверенитета им. Предполага се обаче, че властите скрито одобряват действията на САЩ. Миналия месец президентът на САЩ Барак Обама защити използването на безпилотни самолети в племенните райони на Пакистан.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване