02/09/12 14:17
(http://radiomilena.com/)

„София филм фест на брега” в общинско кино за 10 – то си юбилейно издание

От 15 до 23 март 2012 година ще се проведе 10-тото юбилейно издание на станалия вече традиция филмов фестивал „София филм фест на брега“. Това стана ясно днес на нарочна пресконференция, в която взеха участие Йорданка Ананиева – Зам. кмет „Култура и образование”, проф. Георги Дюлгеров – художествен директор на „София филм фест на брега”, Борислав Чакринов – Директор на ДТ „Адриана Будевска“ и Йорданка Ингилизова – представител на „София филм фест” за Бургас.

За първи път в историята си фестивалът няма да напуска границите на ДТ „Адриана Будевска“. Благодарение на вложените от Община Бургас средства за закупуването и оборудването на кинотехника и киномашина, Бургас вече разполага с едно модерно кино. В голямата зала ще бъдат представени 20-те филма от конкурсната програма, а в камерната ще вървят късометражните филми и тези от допълнителната програма на фестивала.

По традиция ще бъде връчена наградата „Сребриста чайка“ за игрален филм – награда на журито и на публиката, както и за късометражен филм.

Програмата на фестивала ще включва три от най-новите български филми – „Аве“ на Константин Божанов, „Цахес“ на Анри Кулев и „Миграцията на паламуда“ на Людмил Тодоров. От чуждестранните заглавия ще бъдат представени иранският филм „Раздяла“, който има „Златна мечка“ от фестивала в Берлин, „Момчето с велосипеда“ на братята белгийци Дарден, „Огнени колесници“, който е носител на 4 награди „Оскар“, „Имало едно време в Анадола“ на Джейлан. Цялостната програма все още се работи и ще бъде ясна в началото на месец март.

„София филм фест на брега” е организиран от Община Бургас, „Арт фест”, ДТ „Адриана Будевска”, под патронажа на кмета Димитър Николов. Фестивалът стартира през 2003 г., като част от големия „София филм фест”. Негов художествен директор е проф. Георги Дюлгеров. По традиция фестивалът се провежда през март и стартира три дни преди края на големия фестивал в София, като дава възможност на жителите и гостите на града да се докоснат до най-новото и най-доброто от българското и световно кино.

Bookmark/FavoritesSvejoGoogle BookmarksDeliciousStumbleUponFacebookСподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване