02/10/12 10:21
(http://e-vestnik.bg/)

ЕК критикува, а тук под реформа разбират да назначиш свой човек

Междинният доклад на Европейската комисия за България у нас се превръща в повод за ритане по кокалчетата, а не в оценка, от която могат да се направят изводи. Всеки чете доклада и търси вътре с какво е засегнат негов противник. Например, борбата на изпълнителната власт със съдебната.

Да, ама сега докладът обяснява, че и полицията не събира както трябва доказателства и това трябва да се подобри. Докладът иска и реформа на съдебната система, въпреки поредицата от реформи там.

Първата “реформа” на съдебната система я направи СДС, когато дойде на власт през 1991 г. Тогава смениха Висшия съдебен съвет, назначиха свои хора за главен прокурор, за шеф на Върховния съд и в Конституционни съд и казаха, че реформата била приключила. Да, ама…

Оттогава досега реформата продължава. И се състои само в назначения на свои хора.

Сега и ГЕРБ прави същото - и с онази странна съдийка, семейна приятелка на Цветанов, и с председателя на Върховния административен съд Георги Колев, назначен, за да решава проблемите на правителството с нормативните актове и въобще с юридическата му компетентност.

И с онези съдии, които се обаждали редовно на Цветанов по телефона и според него били „носители” на промяната и новото в съдебната система.

Цветанов така я разбира реформата - да ругае съдиите, докато почнат да го слушат и да издават присъди, само защото е арестувал някого. Предстоят и още назначения, чрез своите хора във Висшия съдебен съвет.

На този фон премиерът Борисов обвини опозицията, че клепала България в Брюксел и затова били критиките в доклада. Тоест, всичко е супер, а това са доноси. Новата министърката на правосъдието затрогващо отклони критиките, с обяснението, че докладът бил за България, а не за правителството.

Ох, как сладко Борисов обвиняваше предишното правителство при подобни поводи от ЕС. И дори сега продължава да обвинява предишните.

Най-големият проблем на България е високата търпимост към корупцията и конфликта на интереси. За българина не е проблем да бутне 20-30 лв. тук там. Ако трябва и 2-3 хиляди. Смята го за нещо нормално, за да си реши проблема. Какво остава тогава за високите етажи на властта?

Българинът също така смята, че няма конфликт на интереси или нарушение на закона, ако това го прави любимецът му Бойко. Ако е друг - веднага трябва да го арестуват.
С това се обяснява и поносимостта към корумпираните и подчинени на правителството медии, които са един от най-големите проблеми на държавата.

Иначе, като институции, най-големите проблеми са два:

- Грамадната и неефективна полиция, която никой не реформира от години - не е достатъчно да арестуваш някого, трябват и доказателства, както показва и докладът на ЕК.

- Неефективната съдебна система - което не означава само съдът, както смята Цветанов, а и прокуратурата.

И оправията не е да се назначават свои хора. Досега всяко правителство това опитва и все не става.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване