02/11/12 12:26
(http://radiomilena.com/)

РИОСВ-Бургас: Спасени лебеди край Свети Влас, Поморие и Созопол

След получени в РИОСВ-Бургас сигнали седем бедстващи неми лебеди и червеноврат гмурец бяха открити  край Свети Влас, Поморие и Созопол, съобщиха от пресцентъра.Птиците нямат наранявания, но са крайно изтощени от продължително гладуване. Поради замръзването на водоемите за тях става все по-трудно да намират храна.

Червеновратият гмурец, намерен на плажа Хармани в Созопол, е бил изцапан с масло. Перата му са почистени от доброволци на БДЗП. Лебедите са временно настанени във волиерата в Природозащитен център „Пода“. Днес екип на „Зелени Балкани“ ще извози птиците до Спасителния център в гр. Стара Загора, където ще им бъде оказана необходимата помощ.

Немите лебеди са най-разпространеният вид лебеди, зимуващ по Черноморието.   Червеновратият гмурец е рядък вид, отделни екземпляри зимуват в крайбрежните езера. И двата вида са защитени от Закона за биологичното разнообразие, който забранява всички форми на умишленото им улавяне или убиване, преследване и обезпокояване, унищожаване и вземане на яйцата им, или увреждане на местообитанията им.

 

Bookmark/FavoritesSvejoGoogle BookmarksDeliciousStumbleUponFacebookСподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване