02/11/12 11:39
(http://e-vestnik.bg/)

Управляват ли масоните света?

Пирамидата с око върху банкнотата от 1 долар се възприема като символ на масонството и своеобразно доказателство, че масоните управляват света.

Това е една от любимите теми на създателите и консуматорите на конспиративни теори. Наистина ли масонството е тайната организация, която управлява задкулисно света? Наистина ли то е някакъв октопод, чиито невидими пипала са навсякъде в голямата политика? Наистина ли окото и пирамидата, които виждаме на американския държавен печат и на доларовата банкнота, както и надписа под пирамидата “Novus Ordo Seclorum”  ( т. е. “нов ред на вековете” или “нов световен ред”) са масонски символи?

На 18 септември 1793 година в строящата се нова столица на САЩ, първият президент Джордж Вашингтон с масонски ритуал полага крайъгълния камък на бъдещата сграда на Капитола.
Четири години по-рано, когато е станал президент, на 4 февруари 1789 година, Вашонгтон е бил вече майстор на ложа № 22 в Александрия, Вирджиния.
Това е известен факт.

Най-успешните конспиративни теории са тези, които се базират на някакви доказани факти, но ги изопачават или им дават невeрно тълкуване. Например, щом Карл Маркс е бил евреин, значи комунизмът трябва да е нещо еврейско. И щом Джордж Вашингтон е бил масон, значи масоните управляват света.
Централната роля на строителството на Соломоновия храм в масонската митология, както и факта, че има масони евреи, макар че повечето масони са християни, а има и много масони мюсюлмани, е достатъчна причина за някои да твърдят, че масонството също е “еврейска конспирация”.

Конспиративните теории са забавни, но не винаги са нещо безобидно. Нациския режим в Германия забранява масонството и много масони, заедно с евреите, циганите, комунистите и хомосексуалистите са затворени в концетрационните лагери. Нацистите оправдават геноцида на евреите с теорията за един световен “юдо-масонски” и комунистически заговор. Впрочем комунистическите режими също забраняват масонството. Диктаторите в тоталитарните държави не понасят други тайни, освен техните собствени, не понасят никакви неконтролирани от тях общества.

Фалшивите “Протоколи на ционските мъдреци”

В самото начало на 20-ти век един агент на руската царска полиция е изфабрикувал така наречените “Протоколы сионских мудрецов”. Публикуването на този “документ” за желанието на евреите да владеят света, има за цел да оправдае погромите над руските евреи по онова време. По-късно Адолф Хитлер  използва същата фабрикация, за да оправдае холокоста, геноцида над милиони евреи. Масонството също е споменато в “Протоколите” като организация създадена от евреите, с цел да се използват наивни християни да работят за световната доминация на еврейтвото.

“Протоколы сионских мудрецов” е доказан фалшификат. Авторът му е журналистът Матвей Головински. Той го създава и разпространява между 1895 г. и 1902г.  Головински буквално плагиатства от един по-стар френски текст, наречен “Диалог в Ада между Макиавели и Монтескьо”, който е сатирична атака срещу Наполеон III. Но в този първоизточник на “Протоколите” никъде не се споменават никакви евреи, нито масони. Именно това е творческият принос на Головински – той превръша стария политически памфлет в основополагащ текст на модерния антисемитизъм.

За съжаление, макар да е напълно доказано, че  “Протоколите” са фалшификат, те още се разпространяват като истински документ и на Запад и в Арабския свят. Разпространяват се както от неонацисти и антисемити, така и от хора, които се страхуват от масонството.

Aко се поровим в интернет, или по книжарниците, ще намерим голямо разнообразие oт конспиративни теории – както десни, така и леви ­ за  “новия световен ред” (бел. ред. - една от книгите в тази посока е “Бумерангът на злото” на Волен Сидеров, също и “Властта на Мамона”).

Нов световен ред и окото на върха на пирамидата

Какъв е наистина този нов световен ред, споменат върху държавния печат на Съединените щати? Всъщност Novus Ordo Seclorum  (което буквално значи “Нов ...

Публикувана на 02/11/12 11:39 http://e-vestnik.bg/13896/upravlyavat-li-masonite-sveta/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване