02/12/12 23:15
(http://e-vestnik.bg/)

Който прави къща от кирпич - няма спасение от наводнение и земетресение

Защо всеки чака от държавата? И защо закриха Министерството на бедствията и авариите?

Срутена къща в село Бисер. Освен че е строена предимно с кирпич, няма и никакви бетонни колони. Снимка: Impact Press Group

На какво, всъщност, се дължат жертвите в село Бисер?
Някои от пострадалите твърдят, че ги предупредили късно - само 5 минути преди да нахлуе водата. Това, все пак, не е малко време. Достатъчно да се качиш на втория етаж, на високо място. Но защо това се оказва недостатъчно за спасение?
И кой е трябвало да даде по-ранно предупреждение? Разбира се, у нас всеки смята, че това е държавата, някаква държавна служба като Гражданска защита, местни органи и др. След множество реформи в последните години Гражданска защита е разбутана като организация, а всички ръкопляскаха на сегашното правителство, когато с идването си на власт закри Министерството на бедствията и авариите. Дали не беше прибързано? Дейността му се пренесе под шапката на вицето Цветанов. И той сега обяснява, че системата за ранно предупреждение на населението стигала до 34% от него, имало заделени пари, работело се по въпроса и дрън-дрън.

В Швейцария се пазят сами

В село Бисер предупреждение все пак е имало, местните сами са организирали наблюдение на проблемния язовир.
Преди години попаднах в едно малко швейцарско село от Лозана, по-малко и от село Бисер, и останах шашнат от една гледка на улицата - 7 души с униформи, както се оказа пожарникари, източваха от една рекичка в дере вода с някаква помпа - пробно. По-късно те се появиха в кръчмата, където с моя колега ги поразпитахме каква им е работата. Оказаха се не държавни служители, а местни хора, селяни. Всеки жител на селото на 6 години веднъж трябва да стане пожарникар за срок от 1 година и да дава дежурства. Задълженията му са не само да пази от пожар (там е абсолютно забранено да се пали шума или огън, дори в двора на собствената ти къща, хеле пък за любимото у нас горене на стърнища и дума да не става). Но задълженията на местните пожарникари са и за спасителни акции при бедствия, включително и (!) да мият тракторите, които излизат от полето, да не калят пътищата. Ако някой не иска или не може да стане пожарникар за 1 година, се откупува с пари.
Но всяко село на тази страна е обезопасено далеч повече от което и да е българско село. Там следят денонощно язовири, реки, потоци и какво ли не. Не само държавните служби, а и местните хора са организирани и подготвени.
Как са подготвени у нас? Няма такива, никой не мисли за бедствие. Погрешно у нас смятат, че държавата е длъжна да ни спасява от всичко. Сега в град Харманли, например, има пострадали от наводнението 2000 семейства. В Свиленград са още повече. Не е виновна държавата - преляла реката, няма скъсани диги, просто много вода. И потопени къщи, мазета, дворове, поне 50 коли отишли под водата само в Харманли. Нито един от пострадалите не е застраховал имуществото си. Потопени са и харманлийските „Била” и „Лидъл”. И… само те се оказват застраховани. Е кой им е виновен на другите? И какво чакат от държавата? Данъкоплатците да им платят тяхната непредвидливост?

Къщи от кирпич като в неолита - и при соца, и сега

В неделя по една телевизия, една от пострадалите в село Бисер, чиято къща се е срутила, обясняваше, как бягали на горния етаж, как падали стени. А защо падат? Каква е тая къща? На снимките от селото се виждат масово къщи ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване