02/12/12 17:12
(http://www.klassa.bg/)

Рияд започва ядрено въоръжаване, проучва пазара

Саудитска Арабия може да се сдобие с ядрени бойни глави до няколко седмици, след като Иран разработи атомно оръжие, съобщи „Фокс нюз“.
Ако ислямската република проведе успешен ядрен тест, Рияд незабавно ще стартира паралелна ядрена програма с военни цели, предупредиха саудитски източници. Те все пак подчертават, че кралството не развива ядрена програма с военни цели в момента и ще продължи да лобира за ядреното разоръжаване в региона. „В момента няма планове за едностранно развиване на ядрена програма с военна цел, но това ще се промени незабавно, ако иранците разработят собствен ядрен потенциал. Политически ще е напълно неприемливо Иран да има ядрен капацитет, а ние не“, казва саудитски представител.
Саудитското правителство смята, че е изключено Израел да се откаже от недекларирания си арсенал от ядрени бойни глави, и Рияд е решен да не отстъпва на Техеран, ако ислямската република се сдобие с ядрено оръжие. Според източници на „Таймс“ командирите на стратегическите ракетни сили на Саудитска Арабия разглеждат активно ракетните платформи на пазара.
Пакистан е най-вероятният доставчик на ядрени бойни глави за Рияд, твърдят западни представители. Смята се, че Саудитска Арабия е покрила голяма част от разходите по пакистанската ядрена програма и че е помогнала на Исламабад след санкциите на Запада след първия пакистански ядрен опит през 1998 г. В замяна на тази подкрепа се предполага, че двете страни са се договорили Пакистан да продаде на Саудитска Арабия бойни глави и ядрени технологии, ако възникне опасност за сигурността в Персийския залив. Въпреки че Рияд и Исламабад упорито отричат такова споразумение да съществува, западни представители и дипломати в Саудитска Арабия са убедени, че то е факт. Според един от тях кралството ще поиска Исламабад да върне услугата „още на следващия ден“, след като Иран осъществи ядрен опит, и ще разполага с бойни глави до седмици. Така Саудитска Арабия ще наруши меморандума за разбирателство, подписан със САЩ през 2008 г., в който Рияд се задължава да разработва ядрени технологии единствено с мирни цели. Кралството обаче е убедено, че ако Техеран се сдобие с атомна бомба, Вашингтон ще е сред кандидатите за доставчици на ядрени технологии, за да може да контролира саудитската ядрена програма.



Според Берлин израелски удар срещу Иран няма да е успешен

Успехът на евентуален израелски удар срещу Иран е много малко вероятен, а политическите щети от подобно действие са очевидни. Това каза германският министър на отбраната Томас де Мезиер в интервю за „Франкфуртер алгемайне цайтунг“. По думите на министъра, ЕС разчита на петролното ембарго и финансовите санкции, за да спре ядрените амбиции на Техеран.
В същото време иранският президент Махмуд Ахмадинеджад се закани през почивните дни, че ислямската република скоро ще разкрие „много важни ядрени постижения“, както и че усилията на Запада да спре иранските ядрени амбиции са безплодни.
„Светът трябва да знае, че въпреки натиска, Иран няма да отстъпи от своите принципи и ядрените си права“, каза Ахмадинеджад.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване