02/12/12 18:51
(http://www.klassa.bg/)

Херник Кристоферсен спечели слалома в Пампорово

Норвежкият скиор Херник Кристоферсен спечели първия слалом за Европейската купа по ски-алпийски дисциплини в българския зимен курорт Пампорово. Стартовете от Европейската купа са седмите, на които Пампорово е домакин, но тазгодишното състезание е първото след 26-годишно прекъсване и надеждата на организаторите и Българската ски федерация е, че традицията ще бъде възродена и курортът ще се завърне на световната ски сцена.
Надпреварата, която се проведе в два манша, се състоя на писта „Стената“ при непрестанен и обилен снеговалеж. Цяла нощ специализирани екипи от организационния комитет извършваха почистване на пистата, като на места на трасето снежната повърхност достигаше 280 сантиметра. Въпреки това организаторите се справиха с предизвикателството и осигуриха отлични условия за провеждане на състезанието.
В състезанието участие взеха алпийци от Австрия, България, Хърватия, Финландия, Франция, Германия, Чехия, Великобритания, Италия, Македония, Румъния, Норвегия, Швейцария, Словакия, Швеция, Словения и Япония. В първия манш на надпреварата се спуснаха общо 68 скиори от 18 държави, като за втория етап се класираха едва 28. Сред незавършилите първия манш изненадващо беше сребърният медалист от Зимната олимпиада в Торино през 2006 година Райнфрид Хербст от Австрия.
Победата грабна 17-годишният Херник Кристоферсен, за когото това е първи успех в състезание от такъв ранг. Норвежкият скиор финишира с общо време от двата манша 1:36,86 минути. На втора позиция, на 0,52 секунди зад победителя, остана Наоки Юаса от Япония, а трети на 0,93 секунди се нареди французинът Франсоа Плас. Водачът след първия манш Сергей Майтаков от Русия пропусна врата във втория и се наложи да се връща по трасето, което в крайна сметка му коства класиране на подиума. Българският национал Деян Тодоров зае 27-о място на 11,03 секунди от победителя. Това е най-доброто класиране на 29-годишния алпиец в неговата кариера.



Херник Кристоферсен:
Все още не мога да повярвам, какво се случи. Аз нямам почти никакъв опит и съм едва на 17 години, а спечелих слалом от Европейската купа. Много съм горд със себе си. Винаги ще помня Пампорово и моя първи трофей в Европа. Смело мога да кажа, че от всички състезания, на които съм участвал, това в Пампорово е най-добре организираното. Пистата беше много трудна и атрактивна, но предизвикателството си заслужаваше.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване