02/13/12 18:36
(http://www.klassa.bg/)

ЕС подкрепи инициативата на Арабската лига за Сирия

ЕС обяви вчера, че поддържа инициативата на Арабската лига за Сирия, включително искането й пред Съвета за сигурност на ООН за създаване на съвместни миротворчески сили с ООН, предаде Би Би Си. Дамаск “категорично отхвърли” резолюцията на арабските страни, като я определи като отражение на “истерията на тези правителства”. Лигата обяви, че прекъсва всякакво дипломатическо сътрудничество със сирийския режим и ще окаже “политическа и материална” подкрепа на опозицията.
Говорителят на европейския външен министър Катрин Аштън Майкъл Ман обяви подкрепата на ЕС за “тези смели решения” и стремежа на Арабската лига за решаване на кризата. Брюксел цели да се прекратят убийствата, поради което подкрепя всички инициативи, “включително засилено арабско присъствие на място съвместно с ООН, за да се постигне спиране на огъня и край на насилието”. Брюксел призовава отново “всички членове на Съвета за сигурност към “конструктивни” и “отговорни” действия в този критичен момент. Руският външен министър Сергей Лавров обаче заяви, че насилието трябва да се прекрати, преди да бъдат изпратени миротворци. Артилерийският обстрел над град Хомс беше подновен вчера. Според правозащитници в страната от началото на размириците са загинали над 7000 души.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване