02/13/12 18:42
(http://www.klassa.bg/)

Косовските сърби гласуват дали да признаят Прищина

Сърбите в Северно Косово се очаква да се обявят против институциите в Прищина на провеждащия се днес и утре референдум, съобщи ДПА. Според ТАНЮГ 98% от сърбите там ще гласуват с „не“ на всенародното допитване, на което ще трябва да отговорят на въпроса: „Приемате ли институциите на така наречената република Косово?“
35 000 сърби от Северно Косово възнамеряват да използват референдума, който няма правна сила, за да изразят своето несъгласие с независимостта на Косово и властта на неговото правителство. Косово се отцепи от Сърбия преди четири години и въпреки че новата държава беше призната от западните страни, Белград и косовските сърби все още я смятат за сръбска провинция, припомня агенцията. Резултатът от вота се очаква допълнително да засили напрежението в региона. Опасението, че референдумът може да навреди на стремежите на Сърбия към еврочленство, беше причината Белград да се обяви против провеждането му. „Той подкопава нашите позиции и потенциала ни в бъдещи преговори с международната общност. Резултатът е ясен предварително, тъй като всички сме против косовските институции, тогава какъв е смисълът?“, каза сръбският министър за Косово Горан Богданович миналата седмица. Според френския посланик в Белград обаче референдумът в Северно Косово няма да има никакво влияние върху кандидатурата за членство на Сърбия в ЕС.
В същото време командирът на мироопазващата мисия на НАТО в Косово КФОР – германският генерал Ерхард Дрюс, предупреди, че вотът може да провокира албанските екстремисти. „Референдумът може да стане повод за нападения на албански националисти срещу сръбското малцинство на юг. Това трябва да бъде предотвратено с всички средства“, обясни ген. Дрюс пред германското списание „Фокус“.
Сърбия се надява да получи статут на кандидат за членство в ЕС този месец, но преди това трябва да покаже напредък в преговорите с Косово, коментира ДПА. Освен това Белград трябва да прекрати подкрепата си за често прерастващата в сблъсъци съпротива, демонстрирана от косовските сърби срещу Прищина. От юли сърбите в Северно Косово поставят барикади по пътищата, за да спрат разполагането на косовски митнически служители по граничните пунктове между анклава и Сърбия. Управляващите в Белград призоваха сърбите да прекратят блокадата и да се въздържат от насилие, както и да отменят референдума, но отказват да спрат финансирането на паралелните институции в Северно Косово. Няколко страни от ЕС обаче, включително и Германия, настояват Белград да спре финансирането и да накара местните сърби да сътрудничат на Прищина.



Белград иска да блокира 400 млн. евро от приватизацията в Косово


400 млн. евро от приватизацията в Косово трябва да бъдат блокирани. Това каза сръбският външен министър Вук Йеремич на среща с генералния секретар на ООН Бан Ки-мун миналата седмица. По думите му средствата са на Косовската тръстова агенция (KTA) към ЮНМИК, но Косовската агенция по приватизация се опитва да ги усвои. Според Йеремич Косовската агенция по приватизация се е обявила за наследник на KTA, което не е вярно. „От името на Сърбия като страна - член на ООН, поисках тези средства да бъдат замразени“, обясни Йеремич.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване