02/13/12 19:13
(http://www.klassa.bg/)

Театърът помага на българските деца да учат езици

13-ото издание на Фестивала за училищен театър на испански език ще се проведе на 17 и 18 февруари в столичния театър „София“. Организатор на събитието е отдел „Образование“ на посолството на Испания, с подкрепата на МОНМ и институт „Сервантес“. България участва във всички издания на конкурса за ученически театър на испански език още от неговото учредяване през далечната 1994 г. По този повод разговаряме с г-жа Селиа Арана, шеф на отдел „Образование“ при испанското посолство.

- Г-жо Арана, какви са целите на конкурса за театър на испански език?
- Театърът, от една страна, е средство за подпомагане на обучението по испански език и разпространение на нашата култура. Пиесите трябва да бъдат от испански автори, модерни или адаптирани класически. В конкурса тази година участват 187 ученици актьори от 11 български града, от 17 различни училища. 11 от тези училища участват в споразумението, подписано между Испания и България, за създаването и функционирането на Испанските секции, а 6 са извън него. Участват държавни и частни училища, от началния и средния курс. Събират се младежи от различни селища и възрасти. Чрез театъра те се учат да съжителстват, да работят в екип, да бъдат отговорни към ангажиментите си. Например да присъстват на репетициите, които обикновено се провеждат извън часовете. Преодоляват смущението, несигурността. Театърът е дейност, която комбинира академичната подготовка на ученика с личностните му качества.

- Как се представят младите български артисти?
- При българските ученици може да бъде отбелязана дългата театрална традиция, която има България. Младите хора се представят много естествено, демонстрират добра дикция, някои от тях приличат на професионални актьори. Испанските преподаватели, които работят с тях, се възхищават на лекотата, с която се адаптират към персонажите и с която се движат на сцената. Обяснимо е – на българските деца им се отдават езиците, затова лесно научават ролите си.
Чрез театъра могат да се практикуват всички умения, свързани с изучаването на език, разбирането и изразяването както писмено, така и устно. Практикуват се интонацията, езикът на жестовете и освен това децата се забавляват. Това е един доста мотивиращ метод за изучаване на език.

- Какво можете да ни кажете за Еуропроф, една нова възможност за българските учители за изучаване на испански език?
- Подписването на Меморандума за разбирателство между Министерството на образованието, културата и спорта на Испания и Министерството на образованието, младежта и спорта на България за прилагане на програма Еуропроф е важна стъпка напред в плодотворното сътрудничество на образователно ниво между България и Испания. Еуропроф е повече от програма за преподаване на испански език на български учители. Обучението по испански език ще се извърши от институт „Сервантес“ в София чрез програмата за дистанционно обучение AVE с наставник и с интензивни присъствени курсове през годината.
На учителите по чужди езици, различни от испанския, Еуропроф дава възможност за придобиване на втора университетска специалност, т.е. тази, която вече имат, плюс специалността, която изисква българското законодателство, за да бъдат учители по испански език. При достигането на определено ниво по испански език трябва да преминат една година на обучение в български университет, което ще им даде педагогическа правоспособност за учител по испански език.
Учителите по предмети, които имат желание да преподават на испански език, ще изучават езика до достигане на ниво В2 според Общата европейка езикова рамка.
Еуропроф ще се отрази положително не само на обучението на българските учители, но и на училищата, тъй като ще улесни намирането на учители за изпълняване на изискванията за придобиване на испанска секция, както и за подобряване, разширяване и начало на преподаване на испански език.
Еуропроф е добра програма както за България, така и за Испания. Тази година стартира с една група учители и се надявам, че всяка година отсега нататък, ще продължава да се провежда.



Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване