02/13/12 18:38
(http://www.klassa.bg/)

Япония отпусна 8,9 млрд. долара на ТЕПКО

Японските власти одобриха отпускането на 8,9 млрд. долара помощ за "Токио електрик пауър" (ТЕПКО) – компанията оператор на авариралата АЕЦ "Фукушима", съобщава Ройтерс. С тези средства ще се изплащат компенсации на потърпевшите от повредата в съоръжението, възникнала след труса и вълната цунами, ударили страната през март миналата година. Това се превърна в най-голямата ядрена криза от 25 години насам.
Правителството планира да постави още една финансова инжекция на ТЕПКО, но този път в размер на внушителните почти 13 млрд. долара. Условието обаче е кабинетът да получи повече правомощия във връзка с управлението на компанията. Това категорично заяви министърът на търговията Юкио Едано. Говорител на премиера Йошихико Нода обаче уточни, че подобно решение все още не е взето и позицията на Едано не изразява тази на цялото правителство.
Междувременно вчера стана ясно, че температурата в един от реакторите на АЕЦ "Фукушима" е станала опасно висока - 90 градуса по Целзий. Това превишавало два пъти стойността й отпреди месец и е близо до точката на кипене. Тревогата може би е фалшива, тъй като се предполага, че повреден термометър отчита грешни данни, съобщиха от централата.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване