02/14/12 17:59
(http://www.klassa.bg/)

Всеки втори очаква Росен Плевнелиев да е добър президент

Всеки втори българин очаква Росен Плевнелиев да бъде добър президент. Това сочат данните от редовното национално представително проучване на агенция „Галъп интернешънъл“.
На въпроса: „Според вас дали Росен Плевнелиев ще бъде добър президент, или няма да бъде добър президент?“, 53% са избрали първата опция, а 13% - втората. Останалите една трета от запитаните не могат да преценят.
Доверието към личността на Плевнелиев продължава да расте и е вече почти до това на еврокомисаря Кристалина Георгиева. Това важи и за самата президентска институция, която бележи положителна тенденция през последните месеци.
През пролетта и лятото на 2011 г. то се е движело на нива от 35-37%, но след изборите вече минава 50%, показва поредицата изследвания.
Специалистите тълкуват резултатите в по-дългосрочен план, като те смятат, че доверието към личността непосредствено след вота естествено се пренася и върху институцията. Първите месеци на новия мандат са време, в което постепенно общественото мнение припознава новата фигура на „Дондуков“ 2.
От особена важност обаче е и текущата политическа ситуация. Ярък пример в това отношение е периодът 1996–1997 г. Тогава, от есента на 1996 г., когато рейтингът на Желю Желев е едва 18%, се стига до рязко повишение през пролетта на 1997 г. след застъпването на Петър Стоянов и след протестите срещу управлението на БСП, когато одобрението за институцията се качва до цели 85%.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване