02/14/12 17:50
(http://www.klassa.bg/)

Експерт на ООН: Правителството да поеме инициативата за ромската интеграция

Правителството трябва да отговори на политиките за ромска интеграция, вдъхновени от ЕС и неправителствените организации, като подеме инициативата за тяхното изпълнение и адекватно ресурсно обезпечаване, необходимо за подобряване на условията на живот на ромите. Това се казва в доклада за България на независимия експерт по правата на малцинствата на ООН г-жа Гей Макдугъл, който тя е представила по време на деветнадесетата сесия на Съвета по правата на човека на ООН. Това съобщиха вчера от Българския хелзинкски комитет. Според доклада към днешна дата изпълнението на тези политики остава „печално неадекватно“ с инициативи, които имат само повърхностно въздействие и които неизбежно няма да отговорят на очакванията.
„Ромите остават на най-ниското социално-икономическо стъпало. Те изпитват дискриминация и изключване във всички сфери на живота, което ги оставя напълно маргинализирани и трайно бедни“, се казва още в документа.
"Подходът да подкрепя малки, несъгласувани един с друг пилотни проекти, който отличава дейностите на правителството към днешна дата, никога няма да доведе до онази повратна точка, която е необходима, за да се даде отпор на огромните социо-икономически предизвикателства, пред които са изправени ромите“, пише още експертът. Трябва нов подход, смята Макдугъл.
Макдугъл е била на официално посещение в България през юли 2011 г. В рамките на консултациите в София, Благоевград, Пазарджик, Пловдив и Кърджали тя е провела срещи с представители на множество малцинствени общности, включително самоопределящите се като етнически македонци и помаци, за да се запознае отблизо с техните проблеми.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване