02/14/12 17:48
(http://www.klassa.bg/)

Нов партньор може да се включи в "Набуко"

Нов партньор може да бъде включен в подкрепяния от ЕС газопровод „Набуко“, съобщи турският министър на енергетиката Танер Йълдъз след среща с българския вицепремиер Симеон Дянков, предаде агенция „Тренд“, цитирана от „Фокус“. Подобни големи проекти като „Набуко” са изправени пред трудности, добави Йълдъз. Според него е важно те в крайна сметка да не попречат на реализацията на проекта.
От изказването на турския министър не става ясно дали партньор може да стане страна, добиваща природен газ, защото самият проект се нуждае от подобен акционер. В края на януари Анкара подписа споразумение с Азербайджан за изграждане на Трансанадолския газопровод ТАНАП, като даде приоритет на този проект, вместо „Набуко“. Преди това от германската RWE заявиха, че обмислят да се оттеглят от проекта на ЕС за доставки на газ от Каспийско море.
Дянков посочи, че „Набуко” е важен за България. Той изрази увереност, че проектът ще бъде реализиран. По план строителството на газопровода трябва да започне през следващата година, а първите количества природен газ да се доставят в Европа през 2017 г. Изграждането на тръбата се очаква да струва повече от 8 млрд. евро, както се планираше преди пет години. България и Турция пък ще обсъдят енергийното си сътрудничество на междуправителствено заседание през март, стана ясно след срещата на двамата министри.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване