02/15/12 20:05
(http://www.klassa.bg/)

Адвокати питат с кои съдии си говори Цветан Цветанов

Да се оповестят публично имената на съдиите, с които министърът на вътрешните работи комуникира ежедневно и които го подкрепят. Това поискаха над 40 адвокати от цялата страна в писмо до Висшия съдебен съвет, председателя на Народното събрание и европейския комисар по правосъдието. Така подсъдимите и защитата им ще могат да поискат отводи на тези съдии и да получат справедлив процес, смятат адвокатите.
В писмото юристите говорят за две интервюта на вътрешния министър - пред ТВ7 и пред „24 часа“, в които той споменава обвързаност със съдии.
В сутрешния блок на ТВ7 "Бодилник", в рубриката "Гореща точка" на 31 януари тази година, министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов каза: "Има много съдии, с които аз комуникирам ежедневно и които ме подкрепят."
Според адвокатите вътрешният министър оглавява ведомство, чиито служители са разследващи органи в наказателното производство, и разговорите за подкрепа с представители на съдилищата, които осъществяват правораздаването по наказателни дела, създават „съмнения в безпристрастността на много съдии“.
Молим затова, за да се гарантира на подсъдимите по делата, разглеждани от българските съдилища, правото на справедлив процес, пишат още адвокатите.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване