02/15/12 19:23
(http://www.klassa.bg/)

Иран размисли - не спира петрола за ЕС заради студа

Иран предупреди, че може да прекъсне продажбите на петрол за ЕС, но “засега” нямa да го направи “поради хуманни съображения и заради студа”, предаде АФП. Представител на иранското МВнР е казал на среща с шестима европейски посланици, че страната може да прекъсне продажбите на петрол за Европа и вече “е намерил други купувачи”. По-рано вчера местна телевизия съобщи, че се спира износът на петрол към Франция, Италия, Испания, Гърция, Португалия и Холандия. Реакцията била в отговор на санкциите на ЕС, наложени на износа на страната. Минути след съобщението цените на суровия петрол Brent се повишиха с 1 долар, като достигнаха 118,35 долара.
27-те страни от ЕС решиха да спрат вноса на суров петрол от Иран от 1 юли заради ядрената му програма. Главният ирански преговарящ Саид Джалили отговори на писмото на европейския първи дипломат Катрин Аштън, като изрази готовност за преговори за ядрено разоръжаване във формат 5+1. В същото време Техеран обяви създаването на ядрени горивни пръти, обогатени до 20%, които произвежда в Ком, както и на четвърто поколение центрофуга за обогатяване на уран. Вчера се проведе пищна церемония в присъствието на президента Махмуд Ахмадинеджад, на която ядреният реактор за научни цели за първи път беше зареден с горивни пръти собствено производство. Това изпраща ясен сигнал, че санкциите могат само да забавят, но не и да спрат ядрената програма на страната. В същото време двама иранци бяха обвинени за експлозиите в Банкок във вторник, а тайландските следователи обявиха, че са открили връзка между тях и атентатите срещу коли на израелските посолства в Делхи и Банкок.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване