02/15/12 19:53
(http://www.klassa.bg/)

Парламентът ще разследва Първанов и Марин

Анкетна комисия в Народното събрание (НС) ще разследва законността на действията на президентската институция по време на двойката Георги Първанов - Ангел Марин. Става въпрос за помилванията, опрощаването на държавни вземания и даване и отнемане на българско гражданство от страна на „Дондуков“ 2.
Решението на НС дойде след бурни дебати, като от Коалиция за България обявиха, че текстът е противоконституционен, понеже президентът не подлежи на парламентарен контрол. Социалистите и ДПС се заканиха да бойкотират участието си в комисията. Неин председател пък ще бъде вносителят на предложението – лидерът на РЗС Яне Янев.



Указите не били подписвани от министри


Възможно е указите за помилванията, издадени от вицепрезидента Марин и през двата мандата, да се окажат незаконни, информира БГНЕС. Агенцията цитира писмо на министъра на правосъдието Диана Ковачева в отговор на депутатско питане, според което „указите, които са получавани в главна дирекция „Изпълнение на наказанията“, не са били приподписвани от съответния министър на правосъдието“.
Според чл. 102, ал. 2 от Конституцията на страната – указите на президента задължително се приподписват от министър-председателя или от съответния министър.


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване