02/15/12 18:52
(http://www.klassa.bg/)

Проф. Вихрен Бачев: Нови реалности и ново развитие е бъдещето пред НСА

- Влизате в сериозна битка за ректорския пост на Националната спортна академия „Васил Левски“ срещу доцент Пенчо Гешев. Какви са вашите основни акценти в кандидатурата?
- Най-важно за мен е спортната академия да се ръководи прозрачно и открито и да се обърне към нуждите на своите студенти от реални възможности за адекватна и достойна трудова реализация. Поради тази причина трябва да бъдат въведени нови обучителни практики, съобразени с европейските изисквания.

- За какви нововъведения в учебната и научната работа се борите?
- Напълно нецелесъобразно е на Националната спортна академия да продължава да се гледа основно като на люлка за треньори на шампиони. Време е от нашите врати да излязат повече и по-широкопрофилни, висококвалифицирани специалисти по спортна анимация и здраве, СПА специалисти, лайфстайл треньори, спортни PR, маркетолози и мениджъри в спорта. Освен това ще се стремя към създаването на колеж към академията, който ще подготвя специалисти по дисциплини, които не изискват четиригодишно обучение за бакалавър, а три. Магистрите пък ще учат две години, а не една. Освен това искам да въведа дейности и специализации, които утвърждават кариерата на студентите – летни училища, кампове, кратки специализации и договори за съвместно обучение с други университети.

- Кое е основното, което искате да промените в управлението на Националната спортна академия?
-Диалогът със студентите трябва да стане по-голям. Познавам много добре и моите колеги, и студентите и вярвам в техния потенциал и възможности. Просто трябва да им подадем ръка. Освен това обмислям въпроса с изграждането на система за гарантиране на сигурни, допълнителни финансови постъпления към основната заплата на всеки един служител.

- Какви промени по отношение на материалната база на академията залягат във вашата мандатна програма?
- Ще се боря за едно-единствено нещо. Всички наши бази, които са пръснати в цялата страна, трябва да бъдат управлявани от професионалисти в областта на икономиката и мениджмънта. Само един човек, който разбира от финанси и управление, може да ни помогне с разрешаването на този проблем. Освен това ще се боря за разумно проучване на възможностите и строеж на нови учебно-спортни съоръжения и комплекси. Използване на възможностите за интегриране с други съседни висши учебни заведения.

- Кои са най-силните страни на вашата кандидатура?
- Мисля, че професионалната ми компетенция и опит са изключително важни в подобна битка. Освен това имам много силна връзка с реалната потребност на практиката.



Визитка:
Роден е на 11.10.1951година в град Плевен.
Състезател и треньор по плуване, ски, кану-каяк, гребане, водноспасителен многобой, сноуборд. Негови състезатели са печелили три отборни и пет индивидуални световни титли.
Научни степени и академични длъжности – доктор на науките (НСА, 2003), професор (НСА, 2005).


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване