02/16/12 19:01
(http://www.klassa.bg/)

Диана Ковачева: Укази за помилване не се преподписват

Правото на помилване е изключително право, конституционно право на президента, което той може да делегира, да отстъпи на вицепрезидента, указите, които са за помилване, не се преподписват. Това заяви на брифинг в парламента министърът на правосъдието Диана Ковачева.
Указите се изпращат към Министерството на правосъдието за изпълнение, тъй като Главна дирекция „Изпълнение на наказанията” се намира в Министерството на правосъдието. Ако се намираше в някое друго министерство, щяха да ги изпращат там, както е според конституцията, уточни тя.
„Изключително, суверенно право на президента е да прецени дали и кого да помилва и в този смисъл предполагам, че и не се е стигало дотам министър на правосъдието да преподписва, тъй като той няма право и да постави под въпрос помилване, за което е взел решение президентът или вицепрезидентът”, каза Диана Ковачева.
„Не знам защо толкова се страхуват от опозицията, най-вече от БСП и ДПС. Ако са били безупречни, няма от какво да се страхуват, напротив - комисията ще ги върне на бял кон. Но ще видите как те още другата седмица ще пожелаят да влязат в комисията, за да спъват работата и да пречат”, коментира лидерът на РЗС Яне Янев пред bTV.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване