02/16/12 16:43
(http://www.klassa.bg/)

Експерт на ООН ни препоръчал да въведем македонски език в училищата

В България да се въведе двуезичен модел на обучение и македонският език да стане част от българската образователна система. Това предлага независимият експерт на ООН Рита Исак, както съобщава македонският в. "Дневник", цитиран от агенция “Фокус“.
В доклад на специалиста се посочва, че българското правителство трябва да уважава правото на етническо самоопределение, както и правото на свободно сдружаване на членовете на македонското малцинство и на помаците в страната.
Рита Исак миналата година е посетила България, за да проучи ситуацията с малцинствата. В доклада, публикуван миналия месец, Исак препоръчва въвеждане на македонски език в българската образователна система. По думите й България трябва да помисли за двуезична образователна система, там където има македонско малцинство.
Ромите и мюсюлманите са голяма част от обществото и трябва да бъде дадена възможност на децата им да учат майчиния си език както българския, смята експертът на ООН.
Според македонския тв Канал 5 в доклада се казва още, че с отричането си на македонското малцинство и на общността на помаците, освен международното право България нарушавала и член 54 от конституцията си.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване