02/17/12 22:43
(http://e-vestnik.bg/)

Култът към Ким Чен-ир придобива все по-безумни измерения

Асошиейтед прес

Ким Чен-ир с жени от Корейската народна армия. Детайл от картина

Скръбта на Северна Корея по Ким Чен-ир придоби свръхестествени измерения - планини сияеха с кървавочервена светлина, водите на езерата се разпениха, семейство мечки нададе печален рев край севернокорейски път, стотици свраки с пронизителни крясъци обикаляха на ята над местата, на които оплакваха покойния лидер.

Сега, когато севернокорейците празнуват 70-ия рожден ден на Ким Чен-ир, държавната пропагандна машина стигна още по-далеч в култа към личността на лидера, управлявал страната 17 години.

Докато неговият млад наследник Ким Чен-ун поемаше юздите на властта, Северна Корея издигна покойния Ким Чен-ир до ниво, до което се въздържаше да го направи приживе по негово настояване. Това контрастираше с повсеместния култ към личността на баща му, основателят на Северна Корея Ким Ир-сен, наложен дори преди смъртта му през 1994 г.

Ким Чен-ир, както се твърди, обяснил в слово по повод 60-ия му рожден ден, че не е готов да приеме подобно ласкателство, когато неговите обещания да превърне 24-милионния народ на Северна Корея в живеещо в охолство общество, останаха неизпълнени. Откъси от тази реч бяха публикувани от държавната агенция след смъртта му през декември. По време на управлението на Ким страната страдаше от глад и от напрежението заради ядрената програма.

Но сега пощенски марки, нови песни и възпоменателни монети с лика на Ким Чен-ир се произвеждат масово. Лозунги бяха издълбани по склоновете на планини в чест на неговия рожден ден. Златните му медали бяха връчени на висши представители, които са били негови довереници.

А което е по-важно вчера в Пхенян беше открит бронзов паметник на Ким Чен-ир - първият по рода си заради размерите и и значимост му. Откриването му беше част от проявите по повод юбилея му, който наскоро беше наречен Ден на блестящата звезда. Паметникът представя Ким Чен-ир на кон заедно с баща му.

“Обожествяването на дядото и бащата на Ким Чен-ун е важно за режима, основаващ се на предавана по наследство власт”, казва Питър Бек, специалист по Северна Корея и представител на Азиатската фондация в Сеул.
“Легитимността на Ким Чен-ун идва от неговите предци. Бащата на Ким Чен-ун и дядо му може и да са мъртви, но той въплъщава тяхната духовна същност”, допълва експертът.

Но не това бяха планирали политическите лидери в Пхенян за 2012 г.
Години наред севернокорейците се подготвяха за три знакови събития през 2012 г. - 70-ия рожден ден на Ким Чен-ир, 100-годишнината от рождението на Ким Ир-сен и 80-ата годишнина от създаването на Корейската народна армия, гръбнака на управлението на Ким Чен-ир, в което армията стоеше на първо място.

Смъртта на Ким Чен-ир от сърдечен удар в средата на декември обърка тези планове. Животът замря, много магазини, барове и ресторанти в Пхенян затвориха врати през 11-дневния траур.

Но както Ким Чен-ун бързо пое новата си роля, така и севернокорейците се върнаха обратно на работа, като превърнаха плановете за тържества по повод рождения ден на Ким Чен-ир в планове за възпоменателни церемонии. Страната си остава в полуофициален траур заради един човек, който често пъти беше наричан от севернокорейците Нашия бащински настроен генерал. Севернокорейците спазват по традиция 100-дневен траурен период след смъртта на роднина.

Въпреки че популярните заведения покрай река Тедонган са отворени отново, пиянските прояви са табу, а жетоните бяха извадени от машините за караоке в ресторантите из града.

В понеделник работници в Пхенян се възползваха от първото покачване на температурите, останали седмици наред смразяващи, за да украсят улиците на града за рождения ден на Ким. Те разкопаха лехите с измръзналите цветя и направиха място за засаждането на редици изкуствени цветя.

На площад Ким Ир-сен, главният площад на Пхенян, няма да има военни паради, но спортните ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване