02/20/12 22:15
(http://e-vestnik.bg/)

Йоахим Гаук - президентът на сърцата

Йоахим Гаук. Снимка: ДПА/БТА

Канцлерът Ангела Меркел обяви, че бившият източногермански правозащитник Йоахим Гаук ще бъде следващият президент на Германия. Той бе подкрепен за поста и от управляващата коалиция, и от най-голямата опозиционна партия. 72-годишният Гаук ще бъде избран официално на 18 март от Федерално събрание.

Освен бивш правозащитник в ГДР, Йоахим Гаук е и бивш пастор. Той се ползва с голям морален авторитет, който ще му е нужен, за да поеме пост, опетнен от скандали. Високият усмихнат мъж с побелели коси, който почти винаги говори тихо, е роден през януари 1940 г. в Рощок (Североизточна Германия). Когато е още дете, баща му е арестуван и осъден на 25 години затвор от съветски военен съд. Изпратен е за няколко години в лагер в Сибир.

Гаук решава да стане пастор в Лутеранската църква на ГДР, която по това време се радва на относително спокойствие. В автобиографията си “Зима-лято, пролет-есен”, която излиза през 2009 г., той обаче разказва за произволните арести от политическата полиция на Източна Германия, Щази, на които е бил свидетел. Гаук използва положението си на пастор, за да защитава правата на човека и при първите демонстрации през 1989 г. става говорител на опозиционния колектив “Нов форум” в Рощок.

На 3 октомври 1990 г. е избран да ръководи центъра за съхранение и използване на архивите на Щази. Заема този пост 10 години, с което се превръща в олицетворение на разкриването на истината за бившата комунистическа диктатура. Това го прави черната овца за лявата радикална партия “Левите”.

Гаук се самоопределя като “консерватор от либералната левица” и “истински патриот”, когато през 2010 г. приема да се кандидатира за президент. Става изключително популярен - сп. “Шпигел” го нарича на първа страница “по-добър президент” няколко седмици преди изборите. Подкрепян от социалдемократите и от Зелените, за всеобща изненада за малко не успява да получи поста - Меркел предпочита  кандидата от мнозинството Кристиан Вулф. За пресата, обаче, Гаук остава “президентът на сърцата”.

Оставката на Вулф в петък след скандал с подаръците, получени от богати приятели и опитите му за сплашване на пресата, върнаха Гаук на политическата сцена. С подкрепата на християндемократите на Меркел, либералният й съюзник Свободната демократическа партия - либерали, Социалдемократическата партия и Зелените, избирането му от федералното събрание, в което влизат депутати от Бундестага и представители на политическия свят и гражданското общество, избрани от регионалните парламенти, е само формалност.

Но дори и при всеобщо избирателно право, той най-вероятно щеше да бъде избран с мнозинство. Проучване, публикувано във вестник “Билд”, го поставя начело в списъка на проучените личности с 54%. Йоахим Гаук прояви скромност при първото си изявление на пресконференция, на която бе обявена кандидатурата му, като предупреди, че не е “нито Супермен, нито непогрешим мъж”. Гаук, който смята, че ще бъде “пътуващ професор по политика”, иска преди всичко съгражданите му да разберат отново, че живеят в добра страна и могат да я обичат.

Скандалът около президентската институция в Германия обаче разклаща коалицията на Меркел. Консерваторите на канцлера обвиниха в понеделник коалиционния си партньор “в огромна злоупотреба с доверие” заради подкрепата за опозиционния кандидат Йоахим Гаук за президент на Германия - ход, който накара и канцлерът да го подкрепи въпреки дълбоките й резерви, предаде Ройтерс.

Германският в.”Билд” съобщава, че при преговорите в неделя между нея и лидера на Свободната демократическа партия (СДП), Филип Рьослер, за малко не се е стигнало до разпадането на управляващото дясноцентристко коалиционно правителство. Според таблоида Меркел е обвинила Рьослер, че е поставил в опасност съществуването на коалицията, подкрепяйки Гаук, срещу чиято номинация преди канцлерът публично се обяви преди по-малко от две години.

Както се твърди, лидерът на СДП останал непреклонен в позицията си и малко след това ...

Публикувана на 02/20/12 22:15 http://e-vestnik.bg/13984/yoahim-gauk-prezidentat-na-sartsata/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване