02/20/12 14:48
(http://www.klassa.bg/)

Първият хамбургер в епруветка ще струва 250 000 евро

Първият хамбургер със синтетично месо се очаква да се появи на пазара през октомври, след като учените усъвършенстваха технологията за производство на телешко в лаборатория, съобщи „Дейли телеграф“.
Учените са убедени, че могат да получат ивици месо, идентични с истински бургер, от стволови клетки. Процесът на произвеждане на синтетично месо обаче е толкова труден, че крайният продукт, който се очаква да се появи след осем месеца, ще струва около 250 000 евро. След като произведат първата си изкуствена пържола обаче, учените се надяват да успеят да увеличат мащаба на процеса и да могат да създават по-достъпни изкуствени месни продукти.
Масовото производство на телешко, свинско, пилешко и агнешко в лаборатория може да посрещне нарастващото глобално търсене на месо, което се очаква да се увеличи двойно през следващите 40 години, и значително да намали вредите, които фермерството нанася на околната среда.
През есента проф. Марк Пост от Маастрихтския университет успя да създаде малки ивици мускулна тъкан от свински стволови клетки с помощта на серум от конски ембрион. На годишната среща на Американската асоциация за развитие на науката във Ванкувър през почивните дни проф. Пост обяви, че неговият екип успешно е повторил процеса със стволови клетки от крава и телешки серум. „През октомври ще покажем, че от стволови клетки може да се получи продукт, който изглежда като месо и, да се надяваме, има вкус на месо“, обеща той. Чрез извличането на стволови клетки всяко животно ще може да произведе милиони пъти повече месо с помощта на лабораторната технология, отколкото, ако просто бъде заклано, убеден е проф. Пост.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване