02/20/12 18:23
(http://www.klassa.bg/)

ЮНЕСКО откри център за опазване на културното наследство

Регионален център за опазване на нематериалното културно наследство откриха вчера в Музея на социалистическото изкуство в София генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова и министърът на културата Вежди Рашидов. Новооткритото в България средище е едно от шестте в света и единствено в Европа. Останалите центрове са изградени в Япония, Китай, Корея, Перу и Алжир. Страната ни е представена в списъка на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО с нестинарството и Бистришките баби.
Със своето географско разположение Югоизточна Европа е мост между Изтока и Запада, отбеляза Вежди Рашидов. Нематериалното културно наследство отразява духовното богатство на един народ и то определя приемствеността между минало, настояще и бъдеще, допълни Ирина Бокова.
По-късно генералният директор на ЮНЕСКО се срещна с президента Росен Плевнелиев. На срещата те обсъдили опазването на деветте паметника на културата под егидата на организацията у нас и въпросите около Несебър и Пирин. „България ще положи много усилия. Президентството ще работи заедно с Министерството на културата и другите институции. Независимо дали става въпрос за писмени паметници или обичаи и традиция, България ще положи усилия и ще ги покаже на света”, заяви президентът Плевнелиев.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване